Udruženje KONTAKT predstavlja sarajevskoj publici predstavu “Prst” sa Jasnom Đuričić u glavnoj ulozi

Sjajnu Jasnu Đuričić koju smo mogli gledati u filmu “Quo vadis Aida?”, nominovanom za prestižnu nagradu Oskar, sarajevska publika će imati priliku gledati 28, 29. i 30. maja u 20h na sceni Sarajevskog Ratnog Teatra u predstavi “Prst”, kosovske autorice Doruntine Bashe u režiji Ane Tomović.

U ovoj nagrađivanoj duodrami o zamršenim odnosima svekrve i snahe, koje su izgubile sina i supruga u ratnim sukobima 1999. godine i deset godina kasnije još uvijek se nadaju njegovom povratku, uz Jasnu Đuričić igra i najbolja glumica ovogodišnjeg Festivala društveno angažovanih filmova u Njujorku Milica Stefanović.

U ovom trenutku kada pozorišta na Balkanu, Evropi, svetu gotovo uopšte ne rade ili rade onoliko koliko pandemija dozvoli, a gostovanja su nešto nezamislivo, predstava “Prst”,na moju veliku radost, gostuje u Sarajevu zahvaljujući udruženju KONTAKT iz Sarajeva i fondaciji Hartefakt iz Beograda koja je i producent predstave.

PRST je nastao krajem januara, davne 2013 godine….

Uz kraće ili duže prekide, tj ne igranja, “Prst” i dalje uspeva da nađe svoj put do gledaoca i da živi svoj život, rekla bih, bez nekog našeg naročitog upliva.

Očito da još uvek ne može da se smiri,

očito da još uvek nije sve rekao,

očito da ima još nešto da nam kaže, pokaže, ukaže, uperi, zapreti, ubode, dotakne, pomiluje … “ – izjavila je glumica Jasna Đuričić.

Glumica Milica Stefanović je dodala:

Dolazak u Sarajevo je za mene dolazak kući. U Sarajevu sam, radeći na svojoj prvoj profesionalnoj predstavi, upoznala divne kolege i stekla prijatelje. Drago mi je da će me sarajevska publika gledati u predstavi “Prst”, u kojoj glumim sa divnom Jasnom Đuričić, a koja se bavi ispitivanjem patrijarhalnih odnosa medju ženama, u odsustvu muškaraca. Predstava se igra gotovo vec 10 godina i za mene intimno, ona je poligon kojim iznova propitujem razumevanje ove teme, svoju poziciju žene u raznim odnosima. Kroz ovu predstavu sazrevam i uvek se radujem partnerskoj igri koja se, sa glumicom kao što je Jasna Đuričić, stalno menja i narasta.”

“Dvije žene. Ne mogu više zajedno, a ne mogu ni jedna bez druge. Jedini način da promijene svoju situaciju je da jedna drugu povrijede. Što se jače povrjeđuju, to se više osjećaju živim.”- riječi su redateljice Ane Tomović.

Dramaturg predstave je Filip Vujošević, scenografkinja Zorana Petrov, kostimografkinja Miomirka Bailović, asistentica režije i scenski pokret Bojana Mišić, muzički saradnik Draško Adžić, fotografija i dizajn Jelena Janković. Predstava je nastala u koprodukciji Bitef teatra i Hartefakt Fonda iz Beograda.

Ulaznice za predstavu možete rezervisati na broj telefona 033 664 070 svakim radnim danom od 10h do 14h, ili slanjem poruke u FB inbox Sarajevskog Ratnog Teatra.

Ovo gostovanje udruženje KONTAKT (https://kontakt.website) realizovalo je uz podršku Rockefeller Brothers Fonda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »