U Zvonu otvaranje izložbe austrijskog umjetnika Rafeta Jonuzija

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono sa zadovoljstvom vas poziva na otvaranje izložbe „Jon u egzilu“ austrijskog umjetnika kosovskog porijekla Rafeta Jonuzija.
Izložba će biti otvorena u galeriji Zvono (Obala Maka Dizdara 10) u utorak, 18. decembra u 21.00 sati.
Za predstavnike/ce medija istog dana, u utorak, 18. decembra u 13:00 sati organizujemo susret s autorom i snimanje postavke.

Na izložbi će biti predstavljeni readymade objekti razvrstani u nekoliko ciklusa, nastali tokom rada na velikim formatima, u trenucima meditativnih procesa i kao posljedica autorske igre.
Umjetnički objekti koji čine izložbu „Jon u egzilu“ rezultat su i autorske potrebe za kreiranjem ličnog ostrva nakon vlastitih traumatičnih iskustava kao posljedice odvajanja s porodicom.
Rafet Jonuzi uz istančan osjećaj za skulpturu od dijelova neupotrebljivih predmeta uz kombinovanje likovnih tehnika kreira objekte koji nam svjedoče o različitim iskustvima te mogućnostima pronalaska izlaza u umjetnosti, onda kada život ne nudi pretjerano razloga za radost.

Rafet Jonuzi je rođen 1964. godine. Akademiju umjetnosti, odsjeke za grafiku i vajarstvo završio je u Prištini. Živi u Austriji i radi kao kustos galerije Ku/RZ/nsthalle. Izlagao je na brojnim izložbama i bijenalima grafike u Evropi i na Balkanu te boravio na umjetničkim rezidencijama u Švicarskoj, Francuskoj i Kanadi.
Izložbom Rafeta Jonuzija „Jon u egzilu“ završavamo likovni program u galeriji Zvono za 2018. godinu. Izložba će biti postavljena do 15. januara 2019. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »