Tri predstave na sceni SARTR-a

Publika Sarajevskog ratnog teatra će u toku sedmice imati priliku pogledati tri predstave: „Ay, Carmela“, četvrtak 13.09., „Jedvanosimsoboakalomistobo“, petak 14.09. i predstavu „Tramvaj zvani žudnja“ u subotu, 15.09. u 20h.

 Ulaznice za predstave se mogu rezervisati pozivom na 033 664 070 ili slanjem poruke u inbox Fb. Stranice https://www.facebook.com/sartr1992/ . Cijena ulaznice iznosi 10KM, a omogućen je i popust za učenike, studente i penzionere gdje cijena iznosi 5KM.

Ay, Carmela“ je priča o glumačkom i ljubavnom paru (Carmeli i Paulinu), o glumcima, histrionima, zabavljačima, varjetetskim umjetnicima koji su u okolnostima španskog građanskog rata primorani igrati predstavu kao posljednju milost za vojnike, ratne zarobljenike koje fašisti sutradan namjeravaju streljati. Predstava je intimna i sentimentalna kronika sjećanja, te srdačna počast umjetničkoj časti i dostojanstvu, ljudskosti i moralnoj kvaliteti kolektivne antifašističke svijesti. Na repertoaru Sarajevskog ratnog teatra se nalazi od 1999. godine i obilazeći teatarske scene u BiH kao i na prostoru gotovo cijele Evrope, slavi sjajnu partnersku igru Selme Alispahić i Dragana Jovičića koji afirmiraju sve vrijednosti Glumca, kao i vitalitet i neprolaznost teatarske umjetnosti. U predstavi igraju: Selma Alispahić (Carmela), Dragan Jovičić (Paulino) i Jasenko Pašić (Gustavet).

„Jedvanosimsoboakalomistobo“ je socijalna komedija koja tretira savremene bosanskoherceogovačke probleme – nezaposlenost i birokratske prepreke koje dovode do što većeg iseljavanja stanovništa. Predstava je dobitnica višebrojnih nagrada za najbolju predstavu, režiju i kolektivnu igru na festivalima u Makedoniji, Zenici i Mostaru.  Režiju potpisuje Aleš Kurt, a u predstavi igraju: Alban Ukaj, Maja Salkić, Jasenko Pašić, Mirela Lambić, Sead Pandur, Amila Terzimehić, Davor Sabo, Adnan Kreso, Saša Krmpotić i Anida Isanović.

Predstava „Tramvaj zvani žudnja“ je rađena prema istoimenoj drami napisanoj 1947. godine i smatra se najpoznatijim djelom čuvenog američkog dramatičara Tennessee Williamsa. Popularnost širom svijeta stekla je istoimenom filmskom adaptacijom režisera Elia Kazana iz 1951. godine, u kojoj su glavne uloge igrali Marlon Brando i Vivien Leigh. Predstava koja se i nakon više od pet decenija čini aktualnom, dijelom je zasebnog teatarskog programa “Teatarski opservatorij”, a koji je Sarajevski ratni teatar pokrenuo sa ciljem afirmiranja mladih umjetnika/ica, glumaca/ica i reditelja/ica. Igraju Dina Mušanović, Staša Dukić, Igor Skvarica i Alban Ukaj.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »