Svijet u krizi ideja: Večeras otvaranje 13. Pravo Ljudski Film Festivala

Trinaesto izdanje Pravo Ljudski Film Festivala otvara se večeras u 20h u Kinu Meeting Point. Festival u svoje novo izdanje ulazi regionalnom premijerom filma NE TRAVAILLE PAS (1968-2018) / Ne radi (1968 – 2018) autora César Vayssié, koju prati otvoreni razgovor sa autorom.

Kasnije, u 22h, program re:versus otvara nagrađivani film-esej Meteori, Gurcana Kelteka.

Ne radi (1968 – 2018) predstavlja sasvim novo filmsko iskustvo. Elsa Michaud i Gabriel Gauthier studenti su Umjetničke škole u Parizu. U vezi su i skupa istražuju jezike umjetničkog izričaja, stvarajući u nemirnom vremenu. Rad je lišen dijaloga, a kroz hipnotičku muziku dua Avia X Orly, pokreti se isprepliću sa simbolima kasnog kapitalizma, svijetom u krizi ideja i svakodnevnim životom dva studenta od marta 2017. do marta 2018. godine. Grozničavost digitalnog toka otvara mnogo paradoksa društva koje slavi 1968. godinu.

César Vayssié je filmski autor, a bavi se i performansom. U sprezi vizualnih umjetnosti i plesa, njegov rad nadilazi sve poznate klasifikacije.

Francuski umjetnik je i prvi gost programa Dokumentarno jutro – otvorenog predavanja uz doručak sa Pravo Ljudski Film Festivalom. Kroz razgovor naslovljen O političkoj imaginaciji, otvaramo pitanja kontinuiteta građanskog otpora u društvima kasnog kapitalizma, te propitujemo načine putem kojih reartikulišemo društvene odnose i moći danas, otvarajući ili ne nove (konceptualne) horizonte i mogućnosti društvenih promjena i nove paradigme.

Ukrštajući dokumentarno stvaralaštvo sa političkim komentarom, te spajajući zemaljsko sa kosmičkim, Meteori je film o sjećanju i nestajanju – ljudi, mjesta i stvari.

Ulaz na otvorenje, kao i sve projekcije, razgovore i radionice na 13. Pravo Ljudski Film Festivalu je slobodan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »