Svečanom ceremonijom otvorena Akademija

Ceremonija otvaranja Akademije, koja je danas održana u Networksu, predstavlja za 20 mladih ljudi početak jednogodišnjeg obrazovnog izazova gdje će sa mrežom nastavnika obrađivati brojne teme od društvenog značaja i proaktivno djelovati na rješavanju problema s kojima se susrećemo u našem društvu.

Akademija je nova edukacijska ponuda, koju je Fondacija Schüler Helfen Leben pripremila za mlade ljude i to kroz suradnju sa preko 100 predstavnika civilnog sektora, formalnog I neformalnog obrazovanja, nizom domaćih I internacionalnih stručnjaka, te mladim aktivistima. Rezultat tih priprema je jednogodišnji program koji se sastoji od 12 edukacijskih modula, dvomjesečne prakse, te niza praktičnih iskustava. Današnjom ceremonijom otvaranja široj javnosti su predstavljeni polaznici prve generacije Akademije, njezini predavači i program.

Posebno nam je zadovoljstvo danas biti ovdje sa polaznicima prve generacije, njihovim roditeljima i predavačima i na taj način proslaviti dvogodišnje intenzivne pripreme i službeni početak Akademije. Iznimno nam je drago vidjeti ovu prvu generaciju koja je toliko raznovrsna, sa polaznicima koji dolaze iz 14 lokalnih zajednica, i koji su puni iskustva, ideja i motivacije. Uvjereni smo da će oni mnogo naučiti i jedni od drugih, a upravo je to bogatsvo ovog programa”, istakla je Aida Bećirović, rukovoditeljica Fondacije Schüler Helfen Leben.

 

Program Akademije u svoj fokus stavlja upravo lični razvoj svakog učesnika, te će, pored usvajanja generalnih informacija i vještina, veliki dio programa biti posvećen razvoju specifičnih interesa učesnika. Saša Madacki, jedan od predavača na Akademiji navodi: Naša je želja da ova Akademija postane mjesto transformacije, ne samo polaznika, nego i nastavnika. Želimo kreirati mjesto gdje ćemo svi zajedno promišljati obrazovanje kao proces, otvarati debate o temama koje se još uvijek smatraju tabuima, a polaznicima omogućiti da dožive novi model obrazovanja koji može biti u isto virjeme kreativan, zabavan, poučan, ozbiljan, jasan – i u konačnici ponuditi platformu za kritičko razmišljanje.”

dsc_7475

 

Učesnike Akademije, očekuje godina prepuna novih iskustava, a kako nam navodi jedna od polaznica prve generacije, Sanela Karić iz Tuzle, njezin motiv za prijavu na program bila je kompletna ponuda koju nudi Akademija, ne samo teorijska nego i praktična. Uvjerena sam da ću tijekom Akademije razviti svoje sposobnosti i znanje, a iznimno se radujem učenju od ovih predavača. Isto tako, ne sumnjam da ću ta znanja i kontakte iskoristiti u razvoju svoje lokalne zajednice”, dodala je Sanela.

Ovim putem Fondacija Schüler Helfen Leben želi izraziti čestitke svim izabranim polaznicima, te ćemo s velikim ponosom i zadovoljstvom pratiti njihov rad i razvoj unutar Akademije, kao i promjene koje će postići u našem društvu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »