Sve su to vještice: Regionalno istraživanje o neplaćenom kućanskom radu

U kontekstu zdravstvene i ekonomske krize, mlade žene su posebno ranjiva skupina koja se suočava s dvostrukim rizikom. Šanse za zaposlenje za mlade žene su inače male, a u vrijeme pandemije izlazak iz privatne sfere na tržište rada dodatno je otežan. Pored toga one su u doba pandemije preuzele i veći teret neplaćenog, kućnog rada. 

Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA (CRVENA) i Centar za ženske studije Beograd (CŽS) realiziraju istraživački projekat “Vratiti svoje vr(ij)eme: kampanja za ravnopravne navike u obavljanju kućnog rada među Milenijalkama i Zumerkama zasnovana na istraživanju” (Taking back the time: a research-based campaign for equitable housework habits among Millennials & Zoomers), uz podršku Balkan Trust for Democracy. Predmet istraživanja su položaj i iskustva mladih žena u kontekstu COVID-19 pandemije u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Želimo da saznamo na koje je sve načine pandemija COVID-19 uticala na preraspodjelu, kvalitet i kvantitet neplaćenog kućnog rada koji obavljaju žene, starosti od 19 – 34 godine u Srbiji i Bosni i Hercegovini.S tim u vezi, u sklopu opširnog istraživanja koje će biti sprovedeno do kraja 2021. godine, realizovaćemo i niz fokus grupa sa mladim ženama koje će voditi istraživački timovi CŽS i CRVENA. 

Ukoliko ste zainteresovane za učešće, molimo vas da se prijavite putem sljedećeg linka: https://bit.ly/VratitiSvojeVrijeme 

Rezultati istraživanja, kao i komparativna analiza, bit će javno dostupni u sklopu kampanje koja za cilj ima podizanje društvene svijesti o ovom problemu. Ovo dalje podrazumijeva i naše direktno lobiranje kod donosilaca odluka za kreiranje mjera unutar politika rodne ravnopravnosti baziranih na preporukama razvijenim u sklopu istraživanjaZa sva dodatna pitanja, stojimo Vam na raspolaganju! Istraživački tim

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »