Otvorenje izložbe i prvi live nastup SCH u Sarajevu od 2012

Goethe-Institut Bosne i Hercegovine i Historijski muzej Bosne i Hercegovine Vas pozivaju na predpremijerno prezentiranje izložbe Geniale Dilletanten uz doručak 08.09.2016. u 10:00 sati u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine. Kustosica izložbe, Mathilde Weh će Vas provesti kroz izložbu.                     

Večernji program:
08.09.2016. 20.00h Otvorenje izložbe uz prisustvo kustosice Mathilde Weh i koktel

08.09.2016. 21.00h Live koncert kultnog benda SCH

Historijski muzej BiH. Ulaz slobodan!

Trajanje izložbe 08.09. do 06.10.2016.

O izložbi:

Na početku 1980-ih godina u Njemačkoj svojim glasnim protestom i ciljanom provokacijom međunarodnu pažnju i priznanje stekla je alternativna umjetnička scena. Njeni akteri nisu se oslanjali na virtuozno umijeće, umjesto toga težili su ostvarivanju samoorganizacije u smislu „uradi sam“ ideje. Želju za radikalnim prekidom potkrijepili su osnivanjem vlastite muzičke izdavačke kuće, časopisa, galerija i klubova, te nezavisnim produciranjem ploča i kaseta. Naročito na likovnim akademijama razvila se dinamika obilježena eksperimentiranjem koje prožima različite žanrove. Tako se 1981. godine u berlinskom Tempodromu održava festival čiji namjerno pogrešno napisan naziv postaje sinonim za ovu njemačku supkulturu s početka 1980-ih godina: „Geniale Dilletanten“.
Izložba predstavlja glavne protagoniste i sastajališta umjetničkih scena u različitim gradovima Zapadne i Istočne Njemačke iz kojih su dolazili impulsi koji su pokretali cijeli razvoj. U središtu su bendovi, te umjetnici, filmadžije i dizajneri iz ranih 1980-ih godina. Izložba „Genijalni diletanti“ pruža uvid u raznolike veze između aktera i priča o tome kako su istovremene tendencije u umjetnosti, filmu, modi i dizajnu utjecale jedne na druge.

Ideja i koncept izložbe: 
Mathilde Weh, Leonhard Emmerling, Goethe-Institut
Kustosica:
Mathilde Weh

SCH predstavlja jedno od najznačajnijih imena u oblasti alternativnog, avangardnog, rock stvaralštva na tlu bivše Jugoslavije.

Ovo je ujedno i prvi live nastup SCH u Sarajevu od 2012. a pored članova benda nastupiti će i nekoliko gostiju.

 

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »