Srijeda mu muzeju: O generativnoj umjetnosti i trodnevnom životu u muzeju, predavanje Smirne Kulenović

„O generativnoj umjetnosti i trodnevnom životu u muzeju“ je naziv predavanja umjetnice i historičarke umjetnosti Smirne Kulenović koje će biti održano u Historijskom muzeju BiH, u srijedu, 5.9.2018. godine, u 18:00 sati.

Predavanje tematizira trodnevno iskustvo boravka unutar instalacije „77 Million Paintings“ Briana Enoa (77 sati) te pojašnjava najvažnije teme unutar samog djela, kao uvoda u koncept generativne umjetnosti. Fokus je na istraživanju performansa kao digitalno komuniciranog misaonog procesa kojim se ispituju psihološke granice u interakciji između evolutivnog aspekta savremene tehnologije i ljudske percepcije.

Procesualnost, kontinuitet, beskonačnost, ekstremni protok vremena i kreativna konstitucija minimalističkih pravila kojim se uspostavlja mogućnost postojanja kompleksnog i autonomnog umjetničkog sistema-organizma bit će primarni aspekti analize ne samo djela Briana Enoa, već i cijelog pravca generativne umjetnosti 21. vijeka.

Predavanje će biti okončano otvorenim razgovorom između umjetnice i publike, u kojem će publika imati priliku postaviti pitanja ili ponuditi uvid u vlastito iskustvo boravka unutar instalacije za vrijeme performansa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »