Sloboda javnog okupljanja u BiH: Prepreke i izazovi u organizaciji Bh. povorke ponosa

WEBINAR 2.0

Tema: “Sloboda javnog okupljanja u BiH: Prepreke i izazovi u organizaciji Bh. povorke ponosa

Vrijeme: 14.8.2020. U 19h na platformi Zoom

Pozivamo vas da se priključite i pratite drugi webinar u sklopu serije razgovora i diskusija članova i članica Organizacionog odbora ovogodišnje Bh. povorke ponosa.

Ovaj put, zajedno s moderatoricom Kristinom Ljevak, učestvuju Amar Ćatović, Ena Bavčić, Lejla Huremović, Branko Ćulibrk i Bisera Hodžić.

Javna okupljanja u BiH s LGBTIQ predznakom susreću se s nizom problema i prepreka u organizaciji, najčešće uzrokovanih zbog nedostatka razumijevanja od strane državnih institucija.

Organizatori_ce ovakvih skupova nerijetko se susreću s institucionalnom diskriminacijom, homofobijom, neizostavnim nametanjem dodatnih mjera zaštite i u konačnici nejednakim tretmanom kada je u pitanju pravo na javno okupljanje.

Pravo na javno okupljanje nam je Ustavom zagarantovano, ali na razne načine nam se uspijevaju nametnuti tereti koji su skoro nemogući za prevazići.

Po prvi put odlučili smo izaći u javnost s informacijama i otvoreno govoriti o problemima s kojima smo se susretali tokom organizacije, odnosa sa državnim institucijama, podršci i razumijevanju šire zajednice.
Kako izgleda organizovati jedan ovako značajan protestni skup u državi čiji su građani i građanke puni predrasuda i homofobije? Čiju podršku imamo? Zašto je važno ne odustati od borbe čak i u ovakvim uslovima? Šta mi ustvari želimo postići?

Odgovore na ova pitanja i ona koja vi budete željeli_e da postavite moći ćete dobiti u petak u 19h na Zoom platformi ili na Facebook live-u na profilu Bh. povorke ponosa.

https://us02web.zoom.us/j/81836542285?pwd=ZTRiblJwNXVJVUVRckVKNGc0QWkxZz09

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »