Školegijum rastjeruje strah i mrak u obrazovanju

Održana osma večer Magazina za pravedno obrazovanje Školegijum u Figurama • Predstavljana knjiga iz edicije Lektira narodu Ko misli, zlo ne pjeva • Objavljen novi broj časopisa Riječ i smisao.

Mirza Ahmetović i Indira Buljubašić su u Ateljeu Figure u Sarajevu primili nagradu Šukrija Pandžo za najbolje radove na temu Kako izabrana pripovijetka Šukrije Pandže može doprinijeti postizanju ishoda nastave književnosti koji su pristigli na konkurs Magazina za pravedno obrazovanje Školegijum.

Također, održana je i promocija novog broja Školegijuma, kao i petog izdanja Časopisa za nastavu književnosti Riječ i smisao.

Urednik magazina Nenad Veličković je prilikom predstavljanja novog broja napomenuo zašto je bilo važno sastaviti ga, te je izdvojio neke tekstove vrijedne pažnje. Osvrnuo se na proteklu godinu u kojoj su objavljena četiri broja te je govorio i o naslovima iz edicije Lektira narodu s posebnim akcentom na posljednji – Ko pjeva, zlo ne misli Predraga Stojadinovića.

Inspiracija za saradnju sa Stojadinovićem je bila njegova ranije objavljena knjiga 50 logičkih grešaka. Želja je bila da objavimo neki bukvar logike jer je upravo najveći propust u našem obrazovanju to što djecu ne učimo da logički misle, rekao je Veličković.

Prisutnima se obratio i autor knjige. On je istakao da mu je suradnja sa časopisom izuzetno važna te kako vjeruje da će knjiga biti zanimljiva čitateljima.

Knjiga se bavi logikom i logičkim greškama prije svega. Ta tema je jako važna za sve nas jer bez logike i poznavanja logičkih postupaka ne možemo ispravno da razmišljamo, a samim time nismo u stanju donositi ispravne odluke u svakodnevnom životu, kazao je Stojadinović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »