Šesti internacionalni festival ”Muzika na žici”

Sarajevo će zahvaljujući šestom izdanju festivala ”Muzika na žici” od 12. oktobra biti mjesto susreta nekih od najznačajnijih umjetnika i umjetnica današnjice.
Festivalski program realizovaće se u Domu oružanih snaga BiH i ulaz na sve događaje biće besplatan.

Tokom nekoliko oktobarskih dana, već šestu godinu, sarajevska publika imaće priliku uživati u izvanrednim koncertima  glasovitih svjetskih umjetnika i umjetnica, ali i mladih gudačkih talenata iz nekoliko evropskih zemalja.

Festivalska inicijatorica i umjetnička direktorica Violeta Smailović Huart u želji da Sarajevo u kojem je odrasla približi ostatku svijeta, ne tražeći izgovore i djelujući onda i kada za to ima najmanje preduslova, u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu dovodila je neke od najznačajnijih umjetnika današnjice. Od pjevača milanske La Skale pa nadalje.
I kako naziv udruženja “Musica ad hominem” pod čijim okriljem se ”Muzika na žici” realizuje sugeriše-muzika dolazi čovjeku, Smailović Huart uz pomoć vanredno kreativnog tima učiniće i ove godine da barem nakratko vrhunska muzika koju u nedostatku boljeg termina još uvijek zovemo ”klasična” dopre do najširih slojeva publike.

Programska koncepcija ovogodišnjeg festivala je inspirisana željom da kroz festivalske koncerte pratimo transformaciju muzičkih ideja, kulture, znanja, pa i talenta s  generacije na generaciju.

Kako su stablu, zaštitnom znaku ovogodišnjeg Festivala “Muzika na žici”, potrebne minimalne količine zraka, sunca i vode, tako je još  suptilnijem umjetničkom talentu neophodna određena doza podrške, izvrsna edukacija, te naravno vjerna publika. Nadamo se da će i ove godine “Muzika na žici” postati dio vašeg života tokom festivalskih dana.

Konstantin Bogino (klavir), Kanae Endo (klavir), Nora Romanoff-Schwarzberg (viola), Manfred Stilz (violončelo), Miomira Vitas (sopran), te  Violeta Smailovic-Huart, violinistica i umjetnička direktorica festivala, samo su neki od vrhunskih umjetnika sa kojima će se publika imati priliku sresti u okviru festivalskih koncertnih i edukativnih sadržaja.

Važno je napomenuti i da će renomirana internacionalna institucija ”European String Teachers Association” uskoro uspostaviti svoj odjel u Sarajevu i to zahvaljujući predstavljanju festivala Muzika na žici na evropskom kongresu u Ljubljani.
Počasna gošća ovogodišnjeg festivala je Dora Schwarzberg, jedna od najvećih živih violinskih pedagoga u svijetu,  koja će otvoriti djelatnost ESTA-e u Sarajevu.
Kao i prethodnih godina, posebnu ulogu u realizaciji festivala,  imaće neki od članova poznate sarajevske muzičke porodice Smailović (djeca i unuci bh. kompozitora Avde Smailovića), koji se na samom festivalu pojavljuju u ulogama interpretatora, ali i pedagoga (djelatnosti ESTA-e u Sloveniji ce predstaviti Vildana Smailovic-Repse).

Program festivala ”Muzika na žici” realizovaće se u Domu oružanih snaga BiH, dok će dio programa, poput matineje za najmlađe biti u Narodnom pozorištu, a festivalska završnica u Ateljeu Figure.

Ulaz je slobodan , a svi koncertni programi počinju u 19:30.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »