Sedmi internacionalni festival “Juventafest”

Sedmi internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest u četvrtak, 5. septembra, otvara svoja vrata za publiku i više od stotinu učesnika iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, istaknuto je na današnjoj konferenciji za medije u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, OJ Jelićeva.

Svečano otvorenje bit će upriličeno u Pozorištu mladih Sarajevo u 19.00 sati, nakon čega će uslijediti izvođenje predstave „Romeo i Julija‟ koju na scenu donose članovi Omladinskog pozorišta DADOV iz Beograda.

Direktorica Festivala Jasna Diklić ističe da svake godine sve emotivnije dočekuje publiku i učesnike, ali i ističe koliko je važno motivirati mlade, pružiti im priliku da izraze svoju kreativnost i grade prijateljstva koja nikada neće proći.

“Ove godine smo dosta teško, možda i ponajteže, finansijsku konstrukciju uokvirili i uspjeli da pozovemo upravo onoliko predstava koliko smo mogli. I mislim da je to, prije svega, sjajan izbor”,  kaže Diklić.

Tokom ovogodišnjeg festivala, od 5. do 9. septembra bit će odigrano šest predstava, i to po dvije iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine – „Romeo i Julija‟, „Ifigenija‟, „Things I Want to Say but Never Will“„Šine‟, „Je li slučaj slučajan‟ i „13‟, koje kroz energične nastupe mladih preispituju odnos pojedinca i kolektiva te ukazuju na pojedinačnu važnost svakog od nas u izgradnji zajedničke, bolje budućnosti. Predstave po izboru Emine Omerović, selektorice programa Festivala, između ostalih, postavit će pitanja šta su prethodne generacije ostavile današnjim srednjoškolcima, mogu li se mladi izboriti s mržnjom predaka, mogu li mladi odlučivati o svojoj sudbini ili su samo objekti raznih sistema, koji su to apsurdi vremena u kojem živimo?

“Imat ćemo priliku pogledati šest stilski i žanrovski raznolikih predstava koje kritički preispituju društvo i ulogu pojedinca u njemu. Sve ove predstave povezuje kvalitetan dramsko-pedagoški pristup radu s mladima, kao i hrabar generacijski glas srednjoškolaca o problemima koji ih muče. Svojom angažiranošću, kreativnošću i talentiranom igrom na sceni, ovi mladi umjetnici u potpunosti ispunjavaju misiju pozorišta i Juventafesta. Prostor scene za njih je prostor slobode odakle nam glasno poručuju u kakvom svijetu žele živjeti. Važno je da ih čujemo “, ističe  Emina Omerović.

Juventafest nudi najbolji pregled srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva u regiji, doprinosi stvaranju nove teatarske publike i posvećuje posebnu pažnju edukaciji učenika i njihovih nastavnika o dramskoj umjetnosti – ističe glumac i član organizacionog tima Adis Omerović.

“Posebno zahvaljujemo našim donatorima, prije svega Ambasadi SAD-a u BiH i Delegaciji Evropske unije u BiH, koji su i ove godine prepoznali kvalitet i značaj našeg festivala. Zahvaljujemo i Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondaciji za muzičke, scenske i likovne umjetnosti te svim našim partnerima i prijateljima koji nam pomažu pri realizaciji Festivala – naglašava Omerović dodajući da je ulaz na sve predstave tokom Festivala, kao i prethodnih godina, slobodan.

Na značaj Juventafesta osvrnuo se i Armin Omerović direktor Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, OJ Jelićeva kazavši da je ovo prilika za omladinu i odrastanje u pozitivnom okruženju.

“Ova kuća je dugi niz godina partner Juventafesta i zaista mi je drago da, uz sve probleme na koje su organizatori naišli, imamo bogat program, da smo se izborili da pripremimo našu omladinu za budućnost, ako odu u druge zemlje, da budu spremniji, jer izvan naših granica postoje ozbiljne teatarske kuće i dramske sekcije. Naša želja je da budemo u rangu takvih institucija. Posebno bih želio istaći radionice i jednu predstavu koje će biti ovdje održane” poručuje Armin Omerović ” – poručio je Armin Omerović.

Tokom Festivala bit će održan niz radionica za mlade, kao i profesore, voditelje dramskih sekcija u srednjim školama, a posebna pažnja, ističu organizatori, bit će posvećena mladima s Down sindromom, koji će učestvovati na četiri radionice – „Tijelo ispod maske“ pod vodstvom glumice i dramske pedagoginje Slađane Zrnić, „Igrom do plesa“ pod mentorstvom glumice Amile Terzimehić, „Teatarska muzička radionica“ dirigentice i profesorice Tijane Vignjević te „Lutkarstvo“ koju će voditi lutkarka Jasminka Božuta.

Omogućavanjem učešća u radionicama mladima s poteškoćama u razvoju, a u saradnji s Udruženjem „Život s Down sindromom“ i stručnom saradnicom za inkluziju u okviru radionica Alenom Džebo, Juventafest od ove godine postaje dio pokreta za inkluziju.

Sedmo izdanje Juventafesta zatvorit će gostujući glumci iz Pule predstavom „13“ u režiji Andree Gotovine, nakon čega će stručni žiri, koji čine Maja Izetbegović, Milena Minja Bogavac i Oliver Jović, proglasiti dobitnika Grand Prixa za najbolju predstavu te dodijeliti Specijalnu nagradu.

PROGRAM:

ČETVRTAK, 5. septembar

  • 19:00 – Svečano otvorenje Juventafesta / Pozorište mladih Sarajevo
  • 19:30 – „Romeo i Julija“, režija: Vladan Đurković, Omladinsko pozorište DADOV, Beograd, Srbija / Pozorište mladih Sarajevo

PETAK, 6. septembar

  • 17:00 – „Ifigenija“, režija: Alma Osmanović i Sanela Ahmić, Škola glume – JU Centar za kulturu Zavidovići, Zavidovići, Bosna i Hercegovina / Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, OJ Jelićeva

 

  • 20:00 – „Things I Want to Say but Never Will“,režija: Ida Avdibegović, Druga gimnazija Sarajevo, Bosna i Hercegovina / Pozorište mladih Sarajevo

 

SUBOTA, 7. septembar

  • 20:00 – „Šine“, Milena Marković, režija: Marija Medenica, Dramski studio ĆOŠE, Obrenovac, Srbija / Pozorište mladih Sarajevo

NEDJELJA, 8. septembar

  • 20:00 – „Je li slučaj slučajan?“, režija: Ines Škuflić-Horvat, Dramski studio – Teatar Tirena, Zagreb, Hrvatska / Pozorište mladih Sarajevo

PONEDJELJAK, 9. septembar

  • 19:00 – „13“, režija: Andrea Gotovina u saradnji s izvođačima, Dramski studio – Istarsko narodno kazalište, Pula, Hrvatska / Pozorište mladih Sarajevo

 

  • 21:15 – Dodjela nagrada i zatvaranje Festivala / Pozorište mladih Sarajevo

Info o Juventafestu:

Internacionalni festival srednjoškolskog teatra Juventafest je nastao 2013. godine s namjerom da se ponudi kvalitetan kulturni sadržaj mladoj publici.

U sedam godina postojanja, Juventafest je okupio više od 1.150 učesnika iz 12 zemalja, a njihov broj iz godine u godinu raste. U organizaciju Festivala uključeno je više od 50 volontera koje čine uglavnom srednjoškolci, studenti i mladi profesionalci. U pet dana Festivala učesnici se, kroz druženje i rad, upoznaju s različitim teatarskim modelima i prisustvuju nizu radionica iz oblasti scenskog pokreta, plesa, maske, lutkarstva i muzike koje vode stručnjaci specijalizirani za pojedine oblasti.

Na Festivalu su do sada gostovale predstave pozorišta, neformalnih grupa i dramskih sekcija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Slovenije, Švedske, Poljske, Rusije, Norveške, Mađarske i Rumunije, a festivalska aplikacija je otvorena za sve mlade ljubitelje teatra iz svih krajeva svijeta.

Juventafest nudi najbolji pregled srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva u regiji te istovremeno doprinosi stvaranju nove teatarske publike, povezuje mlade ljude zainteresirane za teatar i nudi im mogućnost da uče i usavršavaju se kroz rad i druženje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »