Sarajevo International Guitar Festival 2018

Young Stars // EuroStrings// SIGF 2018// Hor i solisti Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu// Romancero Gitano//

Druga koncertna večer Sarajevo International Guitar Festivala 2018, protekla je u znaku izvrsne izvedbe talentiranih gitarista – Young Starsa te Solista i Hora Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu pod vodstvom dirigentice Alme Aganspahić. Publika je u ambijentu Doma Oružanih snaga BiH imala priliku uživati u vrsnim interpretacijama Vedrana Vujice (BiH), Giacoma Susanija (Italija) i Petera Girana (Mađarska), koji su se predstavili u prvom dijelu programa izvođeći djela J.S. Bacha, J. K. Mertza, G. Frescobaldija, M. Pasiecznija i M. Rózsa.

Kulminaciju je predstavljao drugi dio večeri obilježen zajedničkim nastupom Hora i solista Akademije sa Young Starom Davidom Giovannijem Tomasijem – mladim italijanskim gitaristom istančanog umjetničkog senzibiliteta. Rukovođeni umijećem bosanskohercegovačke dirigentice Alme Aganspahić Hor, solisti i Tomasi izveli su djelo Romancero Gitano, op.152 (1951) proizašlo iz stvaralačke imaginacije Maria Castelnuova –Tedesca, koje je sudeći prema ovacijama ostavilo stanovitu impresiju na sarajevsku publiku.

Pored ustaljenih aktivnosti Festivala, koje u narednim danima obuhvaćaju majstorske radionice, takmičenje u 6 kategorija te guitar expo, pažnju skrećemo i na koncert američke gitaristice Marthe Masters, čiji je nastup planiran za 29. april 2018. u Domu OS BiH s početkom u 20.30 sati. Mastersova je pored istaknute koncertantne djelatnosti prepoznata i kao vrsna pedagoginja. Naime,  trenutno je profesorica na Loyola Marymount University i California State University Fullerton, a istovremeno i obnaša funkciju predsjednice Guitar Foundation of America. Do sada je snimila pet CD-ova za izdavačke kuće Naxos i GSP, te izdala tri knjige za Mel Bay Publications i Alfred Music.

Ulaz na sva koncertna dešavanja je besplatan!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »