Sarajevo International Guitar Festival 2018

Sarajevo International Guitar Festival// EuroStrings// Young Stars// Pet koncerata// Takmičenja//Majstorske radionice// Guitar expo//

Koncertom hrvatskog gitariste Zorana Dukića u četvrtak, 26. aprila 2018. godine biti će svečano otvoren Sarajevo International Guitar Festival 2018! Repertoarski odabir koncerta čine neka od reprezentantnih ostvarenja proizašlih iz stvaralačke imaginacije D. Bogdanovića (1955), J. Dowlanda ((1563-1626), S. Gossa (1964), A. Barriosa (1885 – 1944), te u kontekstu literature za gitaru neizostavnog A. Piazzolle (1921–1992). Pomenutom muzičkom događaju, koji će biti održan u Domu Oružanih snaga BiH s početkom u 20.30,  prethodit će i svečano otvorenje Festivala zakazano za 20.15 sati.

Zoran Dukić jedan je od eminentnijih klasičnih gitarista našega vremena čije koncertne izvedbe ostavljaju jednako duboke impresije na publiku i kritiku. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Darke Petrinjaka, a dalje usavršavanje je ostvario na Hochschule für Musik u Cologni. Za vrijeme svojih „tour de force“ takmičarskih godina  Zoran Dukić briljirao je na zapanjujućem broju takmičenja, među kojima se izdvajaju oba osvojena “Andrés Segovia” takmičenja u Granadi i Palma de Mallorci. Također, na najznačajnijem gitarističkom takmičenju u Španiji – podržanom od strane Kraljevske porodice, nagrađen je specijalnom nagradom za najbolju interpretaciju španjolske muzike (nagrada je po prvi puta dodijeljena takmičaru koji nije bio španjolskog porijekla). Njegovi repertoarski odabiri kreću se od J.S. Bacha pa do savemenih kompozitora, a mnogi od njih svoja djela su upravo njemu posvetili.

Pored koncerta gitarističkog maga Zorana Dukića sarajevska publika biti će počašćena sa još četiri koncertna događaja na kojima će se predstaviti mlade gitarističke nade Young Stars okupljenje oko platforme EuroStringsa (Dom OSBiH, 27. i 28. april / 20.30h),  a tu su i koncerti Marthe Masters (Dom OSBiH, 29. april / 20.30h) te briljantnog Marca Sociasa (Dom OSBiH, 30. april / 20.30h).

Napominjemo i da će 7. festivalsko izdanje biti upotpunjeno aktivnostima poput Takmičenja u 6 kategorija, koje će okupiti neke od najuspješnijih mladih gitarista iz BiH, regiona i Evrope, a tu su i majstorske radionice koje će držati renomirani evropski profesori (Zoran Dukić, Pia Offermann, Martha Masters, Darko Karajić, Matej Freml, Thomas Offermann, Jure Cerkovnik, Antonio Rumenović, Patrik Vacik, Neno Munitić, Zoran Krajišnik, Srđan Tošić, Xhevdet Sahatxhija). Festivalski dojam biti će zaokružen izložbom Guitar expo, čiji je cilj promovirati regionalne graditelje instrumenata te njihova dostignuća široj javnosti i muzičkim profesionalcima.

Novitete i aktuelnosti vezano za Sarajevo International Guitar Festival 2018 pratite na web stranici www.sigf.ba, te FB profilu Sarajevo International Guitar Festival!

Ulaz na sva festivalska dešavanja je besplatan! Dobrodošli!

Koncertni program 7. Sarajevo International Guitar Festivala:

Četvrtak / Thursday, 26.04.2018.

20.15 / Dom OSBiH / Army Hall

Ceremonija otvaranja / Opening Ceremony

20.30 / Dom OSBiH / Army Hall

Koncert / Concert: Zoran Dukić (Hrvatska / Croatia)

Petak / Friday, 27.04.2018.

20.30 / Dom OSBiH / Army Hall

Koncert / Concert: EuroStringsYoung Stars – Solisti i Hor Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu / Young Stars – Soloists and Choir of the Academy of Music, University of Sarajevo

Subota / Saturday, 28.04.2018.

20.30 / Dom OSBiH / Army Hall

Koncert / Concert: EuroStrings Young Stars

Nedjelja / Sunday, 29.04.2018.

20.30 / Dom OSBiH / Army Hall

Koncert / Concert: Martha Masters (SAD / USA)

Ponedjeljak / Monday, 30.04.2018.

20.30 / Dom OSBiH / Army Hall

Koncert / Concert: Marco Socias (Španija / Spain)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »