Saopštenje Bh. povorke ponosa povodom uzimanja zastave na maršu u Banjoj Luci

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa oštro osuđuje nasilnički čin oduzimanja zastave LGBTIQ zajednice i napad na aktivistkinje i aktiviste na Osmomartovskom maršu u Banjoj Luci.

Solidarni smo sa našim saborkinjama_cima i saveznicama_ima koje_i su danas hrabro izašle_i na ulice kako bi ukazale_i na probleme sa kojima se suočavaju žene, pa tako i LBTQ žene. Fašističke i nasilničke težnje isključivanja L(G)BTIQ osoba iz javnih prostora je vidljiva svaki put kada su i L(G)BTIQ osobe vidljive. Dužnost svih nas jeste suprotstaviti se ovakvim pokušajima isključivanja i ugnjetavanja ljudi u našem društvu. 

Danas je naša članica jasno poručila sa marša da nasilnici jesu oduzeli zastavu, ali da mi i dalje postojimo i hrabro koračamo. Ovu izjavu kao važnu poruku šaljemo i mi ispred cijelog Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa, uz važan dodatak – nikada nećemo pokleknuti nad fašizmom i nasilnicima. Ljubav će pobijediti mržnju.

Želimo podsjetiti na to da su pokreti za prava žena i pokreti za prava LGBTIQ osoba od samih početaka bili usko povezani, kao i da su LBTQ žene bile, i ostale, važne akterke u borbi za prava svih žena.

Na današnji dan je neophodno skrenuti pažnju na lezbejke, biseksualne, transrodne i sve ostale queer žene koje se ne uklapaju u heteronormativnu definiciju žene i ženstvenog. LBTQ žene su često nevidljive, zanemarene, višestruko diskriminisane, kao i žrtve seksističkih i mizoginih komentara i zbog toga je od velike važnosti isticati vidljivost lezbejki, biseksualnih, transrodnih i queer žena na dan kakav je Međunarodni dan žena. Naročito su vidljive težnje isključivanja trans žena, koje su često višestruko diskriminisane.

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa stoga osuđuje bilo kakav pokušaj isključivanja LGBTIQ zajednice u borbi za prava žena. LBTQ žene nesumnjivo su dio feminističkog otpora, a muškarci koji su dio LGBTIQ zajednice jesu i mogu biti važna podrška.

Isticanje zastave duginih boja predstavlja simbol solidarnosti, OTPORA, empatije, razumijevanja i prihvatanja. Oduzimanje te zastave nužno ukazuje na nasilničke i fašističke težnje.

Solidarno uz aktivistkinje i aktiviste

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »