Recital i majstorska radionica profesora Gottlieba Wallischa na Muzičkoj akademiji UNSA

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu (MAS UNSA) najavljuje gostovanje Gottlieba Wallischa, istaknutog austrijskog pijaniste i profesora na Univerzitetu umjetnosti u Berlinu (UdK Berlin), realizovano u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom u Bosni i Hercegovini. Tokom boravka na Muzičkoj akademiji, pijanista Wallisch će održati recital koji će biti priređen u ponedjeljak, 29. novembra 2021. godine, u 19 sati u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”, a dan kasnije, 30. novembra, održat će majstorsku radionicu za studente Odsjeka za klavir.

Na repertoaru koncerta naći će se Sonata za klavir u Es duru, Hob. XVI/49 iz kasnog opusa Josepha Haydna, kao i tri kompozicije Ludwiga van Beethovena, uključujući Fantaziju za klavir u g molu, op. 77, Andante favori u F duru, WoO 57, te Polonezu u C duru, op. 89. Nakon djela bečkih klasičara, prof. Wallisch će izvesti i Sonatu za klavir u A duru, D.959  Franza Schuberta, jednog od ključnih predstavnika muzičkog ranog romantizma.

Gottlieb Wallisch (r. 1978, Beč) debitovao je kao dvanaestogodišnjak u “Zlatnoj dvorani” Musikvereina u Beču, a prekretnicu u ranoj fazi njegove karijere predstavlja koncert na kojem je kao sedamnaestogodišnjak izveo Beethovenov Koncert za klavir i orkestar op. 73, br. 5 u Es duru, poznatiji kao “Carski”, uz pratnju orkestra Sinfonia Varsovia pod dirigentskom palicom Yehudija Menuhina. Ovaj događaj označio je početak njegove bogate pijanističke prakse koja je obuhvatila nastupe u prestižnim svjetskim koncertnim salama, kao što su Carnegie Hall u New Yorku, Wigmore Hall u Londonu, Kelnska filharmonija, Tonhalle u Cirihu i NCPA u Pekingu, ali i predstavljanja na festivalima poput Klavirskog festivala Ruhr, “Beethovenfesta” u Bonnu, Festivala u Lucernu i Salzburgu, “Decembarskih noći” u Moskvi i Singapurskog internacionalnog festivala umjetnosti.

Wallisch je sarađivao sa brojnim orkestrima uključujući Bečku filharmoniju, Bečki simfonijski orkestar, Kraljevsku filharmoniju Liverpoola, Omladinski orkestar Gustav Mahler, Simfonijski orkestar Radio Frankfurta, Festival Strings Lucerne, Kamerni orkestar Franz Liszt  iz Budimpešte, Barokni orkestar Musica Angelica  iz Los Angelesa i Štutgarski kamerni orkestar, a kao solist je nastupao s renomiranim dirigentima kao što su Giuseppe Sinopoli, Sir Neville Marriner, Dennis Russell Davies, Kirill Petrenko, Louis Langrée, Lawrence Foster, Christopher Hogwood i Bruno Weil. Godine 2020. snimio je cjelokupni opus Beethovenovih klavirskih koncerata u saradnji s Orkestrom Bečke akademije i dirigentom Martinom Haselböckom.

Predavao je na Univerzitetu za muziku u Ženevi i na Muzičkoj akademiji Franz Liszt u Budimpešti, te je održao niz majstorskih radionica na Univerzitetu Illinois, Univerzitetu u Denveru, Nagoya koledžu za muziku, Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Danskoj, Državnom konzervatoriju u Sankt Peterburgu i na Mozarteumu u Salzburgu. Trenutno je zaposlen kao profesor na Univerzitetu umjetnosti u Berlinu (UdK Berlin).

Ulaz na koncert je besplatan. S obzirom na ograničenja uslovljena epidemiološkim mjerama i naredbama nadležnih institucija, rezervacija mjesta je obavezna i moguće je izvršiti telefonom na: 062 102 569 (Tel/SMS/Viber/WhatsApp) ili e-mailom: koncertna.sezona@mas.unsa.ba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »