Radovi Rikarda Druškića u pozorištu

Nakon što je prošle godine oslikao mural na zidu Pozorišta lutaka, u sklopu Street Art Festivala u Mostaru, pozorište je postalo gotovo slikarska tehnika. Spoj dviju umjetnosti, pozorišta i slikarstva, nastavlja se ove godine kroz ilustraciju postera za prvi Mali MESS, program za djecu Festival MESS, te predstavu “Bajka o ribaru i ribici” u režiji Saše Peševskog koja je izvedena u Pozorištu mladih u Sarajevu.

“Mural “Magični dvorac” završen je za šest dana neprestanog rada. Ovo je zasigurno jedan od značajnijih projekata koje sam realizovao, a koji ima za cilj pozvati ne samo djecu, već i mlade ljude da budu slobodni i nesputani u izražavanju svoje individualnosti, da vjeruju u sebe, da uvažavaju jedni druge, da se udružuju i stvaraju lijepe stvari. A pozorište nam sve to omogućava,” kazao je Druškić.

unnamed

“Magični dvorac“ svojevrsna je vizija Rikardovog poimanja Pozorišta mladih i njegove funkcije u u kontekstu svakodnevnog života, ističući njegov značaj u razvoju djeteta.  Neobojeni, bijeli i neispunjeni likovi s lijeve i desne strane pričaju nam kakav je to svijet bez pozorišta. Međutim, njihovo postojanje nije bezizlazno, jer centralni dio rada ujedno je i rješenje koje autor sugeriše – ulazak u svijet pozorišta, igre i mogućnosti, mašte i kreacije. Svijet u koji su svi dobrodošli. Svijet koji poznaje, uvažava i njeguje različitosti. Svijet koji se ne boji drugačijeg.

Rikardo Druškić je ilustrator i slikar iz Sarajeva. Dobitnik je brojnih međunarodnih priznanja za radove koji se baziraju na kombinaciji tradicionalne i digitalne tehnike slikanja. Dio opusa čine i murali, te ulja na platnu.

Rikardo Druškić održao je samostalne izložbe u Sarajevu i Mostaru, a  u sklopu grupnih izložbi izlagao je u New Yorku, Miamiu, Los Angelesu i Taiwanu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »