Putujuća izložba Japanske fondacije “Prelijepe rukotvorine Tohokua, Japan”

Ambasada Japana i grad Sarajevo postavljaju izložbu Putujuća izložba Japanske fondacije “Prekrasne rukotvorine Tohokua, Japan” u periodu 17. novembar – 7. decembar 2018. godine u Sarajevskoj vijećnici.

Ime Tohoku znači „sjeveroistok“ na japanskom jeziku, te označava regiju na samom sjevernom kraju glavnog otoka Japana, koja pokriva teritorij ukupno 6 perfektura.

Ova izložba nas još jednom podsjeća na prepoznatljivu privlačnost baštine umjetnosti i obrta Tohoku regije. Na izložbi su prikazana djela raznih vrsta – keramika, lak, tekstil, rad s metalom, zanatski uraci u strukama prerade drveta i bambusa, i sl. – time omogućavajući posjetiteljima pristup raznovrsnom i izuzetnom svijetu tradicije Tohokua. Radovi uključeni u izložbu pružaju nam priliku da ponovno otkrijemo bogato razvijene tradicionalne tehnike zanatstva u Tohoku regiji, te funkcionalne ljepote svakodnevnih predmeta koji su se u Japanu koristili od drevnih vremena. Umjetnost i obrtništvo izloženih djela također nam mogu pomoći da bolje razumijemo narodnu mudrost koja proizilazi iz svakodnevnice u neposrednoj blizini prirode, kao i umijeća i vještine proizašle iz te mudrosti.

“Prelijepe rukotvorine Tohokua, Japan” je izložba koja obilježava 11. mart, godišnjicu zemljotresa i tsunamija koji su pogodili Tohoku 2011. godine. Područje Tohoku, poznato po prekrasnim planinama i morskim krajevima, kao i bogatoj lokalnoj kulturi i povijesti, pretrpjelo je štetu i uništavanje dosad neviđenih razmjera. Mnogo je izgubljeno, a proizvodnja i zanatska kultura bili su teško pogođeni. Ljudi u lokalnim područjima koja su pretrpila katastrofu, međutim, blisko su surađivali na obnovi regije, s ciljem povratka mira i normalnosti u svoje živote, te ova izložba predstavlja radosni, životni duh stanovnika Tohoku regije. Nadamo se da će građani Sarajeva uživati u umjetničkim djelima, i u životnom duhu ove regije na sjeveru Japana, postavljenim u Vijećnici, koja je i sama simbol oporavka, istina od druge vrste katastrofe, ali nadasve odgovarajući privremeni dom ovoj izložbi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »