Protestni performans Direkcije Festivala MESS

Zbog kontinuiranog umanjenja sredstava od strane Federalnog ministarstva kulture i sporta, Direkcija Internacionalnog teatarskog festivala MESS u petak 4. oktobra u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 20 sati organizuje protestni performans umjetnika i prijatelja Festivala. Performans će se održati umjesto ranije planiranog izvođenja predstave „Čehovljeva prva predstava“ iz Irske koja je trebala zatvoriti Festival.

Ovim performansom podsjeća se na riječi direktora Festivala Nihada Kreševljakovića na otvaranju MESS-a 28. septembra 2019 godine. „Predstavu irske kompanije Dead Centre iz Dublina – „Čehovljeva prva predstava“ koja je trebala zatvoriti ovogodišnji Festival MESS, zbog odluke o umanjenju sredstava za ovu godinu od strane Federalnog ministarstva kulture i sporta – nećemo gledati ove godine. Zbog toga, Direkcija Festivala MESS, u dogovoru sa članovima žirija, donijela je odluku da će nagrade biti dodjeljene naredne godine, kada ćemo i zatvoriti 59. Festival, dan pred početak 60. jubilarnog festivala MESS, a nakon što svi pogledamo i tu predstavu. A odgledat ćemo je!“, naglasio je Kreševljaković.

Direkcija festivala poziva publiku MESS-a da se pridruži i da svojim dolaskom da podršku najstarijem teatarskom festivalu u regiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »