Promocija priručnika Zumići uče kroz film

Udruženje građana Pravo Ljudski u saradnji sa Osnovnom školom „Džemaludin Čaušević“ iz Sarajeva, a uz podršku Nacionalne fondacije za demokratiju iz Washington-a, te Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, u petak, 24. juni 2016. godine organizira prezentaciju novog priručnika Zumići uče kroz film: Interaktivna edukacija putem audiovizuelnih sadržaja za osnovne škole. Ovaj priručnik najnoviji je obrazovni modul u okviru obrazovnog programa Zumiraj prava u školi.
Prezentacija će se održati u prostorijama Općine Novi Grad Sarajevo, sala Općinskog Vijeća, Bulevar Meše Selimovića 97, sa početkom u 11:00 sati.

Udruženje građana Pravo Ljudski proširuje doseg obrazovnog programa Zumiraj prava u školi novim obrazovnim modulom namijenjenim osnovnim školama. Priručnici Zumiraj prava u školi su rezultat intenzivnog rada sa preko 150 nastavnika/ca i profesora/ica iz cijele Bosne i Hercegovine u okviru projekta Promocija aktivizma i podizanje svijesti o ljudskim pravima kroz film.

Imajući u vidu da obrazovne institucije imaju društvenu odgovornost da kroz promociju pozitivnih vrijednosti tretiraju teme kojima se djeca izložena u svom neposrednom okruženju, a kako bi djeci bilo omogućeno da razviju sistem vrijednosti koji podržava i poštuje različitosti, Pravo Ljudski je razvio metodologiju za rad na temu različitosti, prijateljstva, porodice kao i odnosa prema slobodnom vremenu unutar redovnog obrazovnog sistema.
Priručnik Zumići uče kroz film nastao je u suradnji sa Osnovnom školom Džemaludin Čaušević iz Sarajeva.

Korištenjem specijaliziranih publikacija i interaktivnih metoda, Zumiraj prava u školi ne podrazumijeva samo razvijanje ljubavi prema dokumentarnom filmu i usvajanje novih znanja i informacija, već i motivaciju za dijalog o mnogobrojnim temama o kojima djeca i mladi u procesu nastave teško ili nerado progovaraju.

Ovu metodologiju, koja se postepeno razvija i implementira od školske 2011./2012. godine, aktivno koristi preko 150 profesora i profesorica iz cijele BiH.

Prezentacija će se održati u petak, 24. juni 2016. godine u Sali Općinskog Vijeća, Općine Novi Grad Sarajevo, Bulevar Meše Selimovića 97, sa početkom u 11:00 sati. Prezentacija je otvorena za sve koordinatore/koordinatorice razredne nastave, nastavnike i nastavnice, pedagoge/pedagogice te psihologe/psihologinje osnovnih škola.

Pozivamo sve zainteresirane da prijave svoje učešće najkasnije do 23. juna 2016. godine na e-mail adresu: elma@pravoljudski.org.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »