Promocija nove historijske čitanke – Nastava moderne historije Jugoistočne Evrope 1945 – 2008

19. januara 2017. godine, 11:00 – 12:00 sati, u Historijskom muzeju u Sarajevu
Ove historijske čitanke su dio Projekta zajedničke istorije Jugoistočne Evrope – inicijative koja djeluje već 18 godina, i koja nastavnom osoblju pruža dodatna multiperspektivna nastavna sredstva, organizuje treninge za iste te učestvuje u javnom obrazovanju na pomirenju prošlosti kroz novi pristup u nastavi historije.
Do sada, unutar projekta su objavljene četiri multiperspektivne historijske čitanke na 11 jezika. Putem kritičkog razmišljanja i aktivnog učešća, čitanke se bave historijom Jugoistočne Evrope obuhvatajući period od Otomanskog carstva do kraja Drugog svjetskog rata. Više od 2 000 nastavnika je prošlo obuku za korištenje čitanki, a oko 500,000 učenika je upoznato s istim.
U 2016. godini su objavljene dvije nove čitanke, koje izučavaju period od kraja Drugog svjetskog rata do 1990-ih, u čijem kreiranju je aktivno učestvovalo 34 historičara i 135 nastavnika iz regije.
Knjige su promovirane u Evropskom parlamentu u Briselu, 15. novembra 2016., a trenutno se promoviraju u svim glavnim gradovima država Zapadnog Balkana, ministarstvima obrazovanja, internacionalnim organizacijama, akademicima, historičarima, civilnom društvu i široj javnosti.
Promocija će se održati na engleskom jeziku, uz prijevod na bosanski/hrvatski/srpski jezik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »