Promocija knjige u programu Modul memorije

Promocijom knjige “Žena koja pjeva / Zgarišta“ libanonsko-kanadskog autora, Wajdia Mouawada, u utorak 25. aprila u 18 sati na Maloj sceni Sead Bejtović Malecni nastavit će se dvadeset i drugo izdanje kulturološkog programa Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Modul memorije. Promotori knjige koja govori o sudbinama hljada Libanonaca bit će Nihad Kreševljaković, Dino Mustafić i Maja Izetbegović. Nešto kasnije, u 19 sati i 30 minuta, Modul memorije će se programski predstaviti i zeničkoj publici predstavom “Moja fabrika“ autorice Selme Spahić, dok će posljednji ovosedmični program u četvrtak, 27. aprila biti projekcija filma “Sjećanje na druge“ autorice Ane Čigon.

Knjiga “Žena koja pjeva / Zgarišta“ govori o zatvoru na jugu Libanona u kojem je hiljade Libanonaca bilo mučeno od svojih zemljaka koji su radili za izralesku vojsku. Većina osoba koje su prošle kroz zatvor bile su žene, jer se tehnika mučenja sastojala u tome da ih se prisili da odaju svoje muževe, očeve, sinove, ili braću. “Historijske činjenice su me uvukle u kompleksnu emotivnu, intelektualnu i etičku  oluju. Morao sam o njoj progovoriti jer mi je savjest to nalagala, savjest i solidarnost sa žrtvama. Međutim, kako o tome nisam mogao govoriti direktno, imao sam poriv da progovorim jezikom osjećaja“, istakao je autor knjige, Wajdi Mouawad i zahvalio se direkciji Internacionalnog teatarskog festivala MESS na prilici da se knjiga predstavi i u Bosni i Hercegovini.

U predstavi “Moja fabrika“ autorica Selma Spahić prati strukturu istoimene knjige koju je ispreplela sa intimnim ispovijestima članova kolektiva kao i bivših radnika i radnica Željezare Zenica. U intervjuima radnici i radnice Željezaru Zenica često opisuju kao majku hraniteljku, a svoje prošlosti prisjećaju se sa radošću i žalom za sigurnošću koju su nekad imali. Oni nešto mlađi, Željezaru pamte kao neprijatelja i glavnog krivca za zagađenje, dok neki nemaju nikakav odnos prema njoj. No većina ponavlja isto, a to je da je nekada bilo bolje.

Dokumentarni film “Sjećanje na druge”, slovenske autorice Ane Čigon, daje riječ studentima, umjetnicima, teoretičarima i aktivistima koji govore o značenju i moći javnih spomenika na Kosovu (i drugdje). Ko ima privilegiju da bude zastupljen kroz spomenike, zašto gotovo da nema spomenika posvećenog ženama i kojim drugim grupama ljudi je uskraćena zastupljenost kroz spomenike. Sve su ovo pitanja na koja ovaj film daje odgovore, a nakon projekcije održat će se i panel diskusija o temi “Koliko prošlosti nam treba za budućnost” na kojoj će učešće uzeti Ana Čigon, Nejra Nuna Čengić (doktorica antropologije i istraživačica) i Nihad Kreševljaković.

 

Održavanje 22. Modula memorije podržali su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondacija Heinrich Böll, Grad Sarajevo i Fondacija za izdavaštvo Sarajevo, a program se realizira u saradnji sa filmskom i TV produkcijskom kućom SCCA/pro.ba, Pozorištem mladih Sarajevo, Kamernim teatarom 55, Bosanskim narodnim pozorištem Zenica, Galerijom Java, Narodnim univerzitetom Konjic, ForumZFD te Mrežom za izgradnju mira.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »