Promocija knjige Senke Maric u Zvonu

Udruženja za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono sa zadovoljstvom vas poziva na promociju knjige ”Do smrti naredne” autorice Senke Marić. Promocija će se održati u utorak 11. aprila u 21h u Galeriji Zvono (Obala Maka Dizdara 10). O knjizi će govoriti pjesnikinja Selma Asotić, a sa autoricom će razgovarati književnica Lejla Kalamujić. U nastavku donosimo dio iz recenzije Ivana Šunjića.

“Budući da prezentira kako osobni tako i autorski razvoj, njezino se pjesništvo odlikuje subjektocentričnošću kao bitnom karakteristikom koja uključuje prevlast intimističke topike i ispovijednosti poetskog diskursa s povremenim manje ili više naglašenim neoegzistencijalističkim impulsom. Autoričin je pjesnički rukopis izrazito tematski transparentan, ali se ne iscrpljuje u narativnosti. Pjesnikinja je, dapače, sklonija lirskom nego narativnom načelu, metaforičkoj naspram metonimijskoj modelaciji. Zamjetna je intencija ka zaokruženosti i jačem formalnom ustrojstvu pjesme. “
Senka Marić je mostarska književnica. Piše poeziju, prozu i esejistiku, a ponekad se bavi i književnim prevođenjem. Dobitnica je nekoliko književnih nagrada, od kojih se ističu međunarodna nagrada Vitez/škinja poezije 2013. godine i Prva nagrada Zija Dizdarević 2000. Članica je Društva pisaca BiH i PEN centra BIH. “Do smrti naredne” je njena treća zbirka poezije. Rukopis ove zbirke je nagrađen na konkursu Fondacije za izdavaštvo BiH za 2016. godinu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »