Promocija dvojezične digitalne platforme “Wake up Europe!”

Historijski muzej Bosne i Hercegovine Vas sa ponosom poziva na promociju dvojezične digitalne platforme “Wake up Europe!”: 100 priča o međunarodnoj solidarnosti – Poruke iz Bosne i Hercegovine 1992.-1995.

Promocija će biti održana  u četvrtak, 21.04.2022. u 17:30 na XXXIII Sarajevskom sajmu knjiga i učila, Centar Skenderija.

Digitalna platforma Wake up Europe je sastavljena od sto priča o međunarodnoj solidarnosti i inicijativama grupa i pojedinaca sa građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine u toku rata 1992.-1995.  Naslanja se na istraživanja i izložbu „Wake up Europe! Mobilizacija podrške i solidarnosti za Bosnu i Hercegovinu i njene građane tokom rata 1992.-1995” koju je producirao Historijski muzej Bosne i Hercegovine 2021. godine. Na tridesetu godišnjicu od početka opsade 
Sarajeva, Historijski muzej Bosne i Hercegovine je kreirao dvojezičnu digitalnu platformu kako bi široj domaćoj i međunarodnoj javnosti omogućio da proširi saznanja o manje poznatoj dimenziji rata u Bosni i Hercegovini, ali i da otvori pitanje solidarnosti danas. Nadamo se da iskustva iz nedavne prošlosti mogu potaknuti razmišljanja o mogućnostima i značenju solidarnosti u aktuelnim ratnim i kriznim situacijama, pogotovo u svjetlu rata u Ukrajini.

www.wakeupeurope.ba

Projekat digitalne platforme Wake up Europe je finansiran od strane   
“International Relief Fund for Organisations in Culture and Education 
2021” Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Goethe 
Instituta i drugih partnera: www.goethe.de/relieffund

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »