Projekat „Povećanje turističke atraktivnosti, turističkih partnerstva i poslovne konkurentnosti transnacionalnom kulturnom rutom Tragovima Maršala“

Bosnu i Heregovinu, Srbiju i Crnu Goru spaja transnacionalna kulturna ruta, koja prikazuje značajne spomenike posvećene Drugom svjetskom ratu.

Ruta je stvorena u okviru projekta „Povećanje turističke atraktivnosti, turističkih partnerstva i poslovne konkurentnosti transnacionalnom kulturnom rutom Tragovima Maršala“, kojeg finansira Evropska unija, a sprovodi Vijeće za regionalnu saradnju (RCC)  u nastojanju da doprinese rastu i konkurentnosti šest ekonomija zapadnog Balkana podržavajući razvoj i promociju zajedničke regionalne kulturne i avanturističke ponude. kroz bespovratna sredstva Projekta za razvoj i promociju turizma.

Cilj je da se doprinese razvoju regionalne kulturne i avanturističke ponude, te su na dijelu rute kroz Bosnu i Hercegovinu predstavljeni Sarajevo (Spomen park Vrace), Foča ( Tjentište Nacionalni park Sutjeska), Prijedor (Nacionalni park Kozara), Mostar (Partizansko groblje) i Zenica (Smetovi).

U Srbiji Sremski front (Šid), Kosmaj (Mladenovac) i Kadinjača (Užice), a u Crnoj Gori spomenici Trebjesa (Nikšić), Jasikovac (Berane) i  Žabljak.

Za vrijeme Jugoslavije ovi spomenici bili su dijelom državnih rituala kojima se održavalo kolektivno sjećanje i kreirao zajednički narativ, a danas su gotovo zanemareni jer su ljudi više okrenuti vlastitim turističkim potencijalima.

Zato je značaj projekta u mapiranju, istraživanju i reaktualizaciji spomenika Drugog svjetskog rata.

U BiH studijske analize radile su Elma Hodžić kustosica Historijskog muzeja BiH i Nataša Musa creator platforme „Odmori u BiH“, koje su najavile da se narednim aktivnostima projekta ekonomije tri zemlje trebaju povezati u rutu kako bi zainteresovanim subjektima ponudile mogućnost umrežavanja u procesu izgradnje jedinstvenog nacionalnog turističkog proizvoda.

Jedna od aktivnosti projekta je „Karta pripovjedanja“ digitalna karta za prikaz rute. Na ovoj karti posjetitelji će se upoznati sa lokalitetima i zanimljivim pričama o spomenicima. Karta bi se implementirala u već postojeće web stranice turističkih organizacija, agencija i općina.

Planirana aktivnost je izložba „Plavi voz“ koja će prikazati fotografije spomenika Drugog svjetskog rata, a koja će posjetiti sve tri države. Izložbu će pratiti i edukativne radionice za interpretaciju umjetničkog dizajna spomenika Drugog svjetskog rata sa posebnim akcentom na uključivanje mladih u izgradnji potencijala lokacija korištenjem zanimljivih metoda pripovjedanja, a kako bi se povezali sa svojim kulturno historijskim nasljeđem.

U BiH projekt provodi Fondacija za promociju obrazovanja, kulture, mira i ljudskih prava “Sprofondo –Thalia” BiH, u Srbiji Centar za istraživanja i studije turizma Novi Sad i Crnoj Gori nevladina organizacija Pro Futuro.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »