Program trećeg dana Međunarodnog festivala književnosti Bookstan

11:00 – SPECIJALNO GOSTOVANJE U ATELJEU FIGURE / SAN(J)AM KNJGE U ISTRI “DORUČAK S AUTOROM” / Boris Dežulović. Razgovor s autorom vodi Emir Imamović Pirke.

12:00 – Predstavljanje knjige “Zlatni geler” Almira Imširevića u razgovoru autora i Srđana Sekulića.

Almir Imširević bosanskohercegovački je dramski pisac. Autor je drama “Kad bi ovo bila predstava…”, “Balkanski đavo Sram”, “Circus Inferno”, “Po istinitoj priči”, “Mousefuckers”, “Kad bi ovo bio film”. Drame su mu nagrađivane na festivalima u Bosni i Hercegovini, izvođene u mnogim zemljama Evrope, te uvrštene u francusku i bosansku antologiji savremene drame. Dosad je objavio dvije knjige drama, te knjige kratkih priča “Strana 212” i “Najljepši od svih svjetova”. “Zlatni geler” je njegov prvi roman.

13:00 – Predstavljanje knjige “Smirna gora” Guide Snela u razgovoru autora i Chrisa Keulemansa.

Guido Snel savremeni je nizozemski pisac, prevodilac i profesor evropske kulture i književnosti na Univerzitetu u Amsterdamu. U središtu njegovog interesa su umjetnost i književnost nastale tokom rata u BiH, traume i gubici nakon rata, ali i višejezičnost i kulturna raznolikost. Objavio je nekoliko romana, te putopise i eseje. Na nizozemski jezik je preveo djela mnogih istaknutih autora s južnoslavenskog govornog područja, poput Miloša Crnjanskog, Daše Drndić, Miroslava Krleže i Semezdina Mehmedinovića.

14:30 – SPECIJALNI PROGRAM NA AKADEMIJI LIKOVNIH UMJETNOSTI / Balkanski autori u očima Zapada. U program učestvuju Katarina Luketić, Rene Karabaš i Ismet Prcić a program moderira Selma Raljević.

16:00 – Predstavljanje knjige “Hotel Wartburg” Zorana Žmirića u razgovoru autora i Jagne Pogačnik.

Zoran Žmirić član je Hrvatskog društva pisaca, a radovi su mu prevedeni na engleski, francuski, njemački, poljski, slovenski, talijanski i ukrajinski. Autor je nekoliko knjiga. S romanima Blockbuster i Pacijent iz sobe 19 bio je u finalima najvažnijih hrvatskih književnih nagrada. Dobitnik je nagrada i priznanja: Književno pero Hrvatskog književnog društva za knjigu godine – Blockbuster, Godišnje nagrade Grada Rijeke za stvaralački rad i posebna dostignuća u kulturi, CeKaPe za kratku priču, Fran Galović po glasovima čitatelja za roman “Pacijent iz sobe 19”.

17:30 – Predstavljanje knjiga “Ljeta s Marijom” i “Pisma čitateljici” Olje Savičević Ivančević u razgovoru autorice i Selvedina Avdića.

Olja Savičević Ivančević pjesnikinja je i spisateljica, uvrštena u mnoge domaće i međunarodne antologije poezije i proze. Knjige su joj prevedene na trinaest svjetskih jezika te objavljene u Europi i SAD-u. Dobitnica je više međunarodnih i domaćih nagrada za prozu i poeziju, među ostalima i nagrade T-portala za najbolji roman objavljen u Hrvatskoj, Prix du premier roman u međunarodnoj konkurenciji, Nagrade za umjetnost Slobodne Dalmacije, Nagrade grada Zagreba, Regionalne nagrade Risto Ratković za poeziju, nagrade Kiklop, nagrade Ranko Marinković Večernjeg lista, međunarodnog priznanja White Ravens za dječju književnost itd. Djela su joj pretvorena u kazališne predstave, filmove i grafičku novelu. Piše kolumne za novine i portale, sarađuje s kazalištima.

19:00 – SPECIJALNI PROGRAM / In memoriam Farah Tahirbegović i Emir Šaković. Učestvuju Senadin Musabegović i Adisa Bašić.

20:30 – Predstavljanje knjige “Kamen i sjenka” Burhana Sönmeza u razgovoru autora i Johna Freemana.

Burhan Sönmez autor je pet roman i predsjedavajući Međunarodnog PEN Centra. Počasni je član Hughes Hall Collegea i Trinity Collegea Univerziteta u Cambridgeu. Romani su mu prevedeni na više od četrdeset jezika, i dobitnik je mnogih međunarodnih nagrada, između ostalog, Nagrade Vaclav Havel 2017. i EBRD nagrade za književnost 2018. godine. Rođen je u Turskoj i odrastao je govoreći turski i kurdski. Radio je kao advokat u Istanbulu prije nego je iz političkih razloga otišao u Veliku Britaniju, te tamo nekoliko godina živio u izbjeglištvu. Piše za brojne časopise o kulturi i politici uključujući The Guardian, Der Spiegel, Die Zeit i La Repubblicu. Živi na relaciji Cambridge – Istanbul.

PROGRAM MLADOG KUTKA

Historijski muzej BiH

12:00 – “Plastelinci”, Nenad Veličković i Zlatko Sarajlija. O figuricama i slikovnici govore Nenad Veličković, Jasna Mujkić, Lamija Begagić i Boro Kontić.

Američki kutak Sarajevo

12:00 – SPECIJALNO GOSTOVANJE / Helen O’Grady Academy Sarajevo – predstava nastala prema motivima romana “Kuća u Ulici Mango” Sandre Cisneros, te razgovor s autoricom o romanu. Razgovor moderira Amra Mutapčić-Čengić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »