Program studentskih filmova na SFF

Ove godine u selekciji se našlo 13 filmova studenata s bosanskohercegovačkih filmskih škola, i to “Amateri or the lost innocence”, “Apmoea”, “Čistoća”, “Investigations of a dog”, “Kraj dana”, “Lejla”, “Lost City”, “Ljubav za dvije”, “Nadživeti kornjaču”, “One Day”, “Patuljak”, “Satseva” i “Zimsko sunce”.

Ovo je šesta godina od kada se bosanskohercegovački studenti takmiče za nagrade za najbolji bh. studentski film, specijalnu nagradu žirija i specijalno priznanje žirija.

O tome koji će filmovi biti nagrađeni ove godine odlučuje žiri koji čine član UO Fondacije za kinematografiju Ivo Čolak, direktorica filmskog festivala Prvi kadar Aleksandra Mitrić Štifanić, te kostimografkinja Lejla Graho.

Kako se navodi u saopćenju Udruženja filmskih radnika BiH, filmovi ovogodišnjeg studentskog programa bit će prikazani u kinu Kriterion 14., 15. i 16. augusta.

Studentski program BH Film Festivala postao je najvažnija platforma za promociju studentskih filmova bosanskohercegovačkih filmskih škola i prostor koji okuplja studente sa sve četiri bosanskohercegovačke filmske škole (Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu, Akademija umjetnosti u Banjoj Luci, Fakultet dramskih i filmskih umjetnosti u Bijeljini i Sarajevo Film Academy/Film.Factory), te na taj način otvara mogućnosti za profesionalna poznanstva i buduće suradnje.

Dosad nagrađenim studentima u ovom programu nagrade su koristile kao odskočna daska za dalji festivalski život i uspjeh filmova, kao i podstrek za dalji profesionalni rad.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »