Program posljednjeg dana osmog Međunarodnog festivala književnosti Bookstan

11:00 – SPECIJALNO GOSTOVANJE U ATELJEU FIGURE / SAN(J)AM KNJGE U ISTRI “DORUČAK S AUTOROM” / Darko Cvijetić. S autorom razgovara Emir Imamović Pirke.

12:00 – Predstavljanje knjige “Polaroid Kauboj” Refika Hodžića. O romanu razgovaraju autor i Matej Vrebac.

Refik Hodžić je novinar, publicista i dokumentarista iz Prijedora. Živi i radi na relaciji Haag – Prijedor. “Polaroid kauboj” je njegova prva knjiga.

13:00 – Predstavljanje knjige “Mater Dolorosa” Jurice Pavičića u razgovoru autora i Katarine Luketić.

Jurica Pavičić hrvatski je romanopisac, scenarist, pisac kratkih priča i novinar. Od 1990. radi kao filmski kritičar i kolumnist različitih novina. Dobitnik je najznačajnijih hrvatskih priznanja za novinarstvo i filmsku kritiku. Autor je i više publicističkih knjiga. Kao književnik debitirao je romanom “Ovce od gipsa”, po kojem je snimljen i film u režiji Vinka Brešana. Po priči “Patrola na cesti” snimljena je i nagrađivana kriminalistička miniserija u režiji Zvonimira Jurića. Pavičićeve kratke priče i romani prevedeni su na više jezika. Roman “Crvena voda” osvojio je nagrade Fric i Ksaver Šandor Gjalski te doživio iznimnu recepciju u Francuskoj gdje je 2021. gdje je između ostalih osvojio Grand Prix de Littérature Policière za najbolji strani krimić i Le Point du Polar européen za najbolji kriminalistički roman evropskog autora, napisan na francuskom ili preveden na francuski jezik.

14:30 – SPECIJALNI PROGRAM NA AKADEMIJI LIKOVNIH UMJETNOSTI Balkanski autori u očima Zapada. U program učestvuju Katarina Luketić, Rene Karabaš i Ismet Prcić a program moderira Selma Raljević.

16:00 – Predstavljanje knjige “Pedeset” Sanele Mihalić u razgovoru autorice i urednika Ahmeda Burića.

Sanela Mihalić je profesorica engleskog jezika i prevoditeljica. Rođena, odrasla i obrazovana u Sarajevu. Nakon završenog studija na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, devedesete provodi u Hrvatskoj, Engleskoj, Sloveniji i Italiji. Radila je na projektima međunarodne zajednice u BiH, i povremeno producirala materijal za strane novinske i televizijske agencije. Posljednjih petnaestak godina podučava engleski u Sarajevu. “Pedeset” je njena prva knjiga.

17:30 – Predstavljanje knjige “Kako noć odmiče” Jakute Alikavazovic u razgovoru autorice i Ivane Bilić.

Jakuta Alikavazovic francuska je književnica i prevoditeljica s engleskog, bosansko-crnogorskih korijena. Autorica je četiri romana, od kojih je za prvi roman Corps Volatis osvojila Goncourta za najbolji roman prvenac, a za drugi i treći roman – Le Londres-Luxor i La Blonde et Le Bunker – nagrade u Francuskoj i Italiji. Redovna je kolumnistica dnevnog lista Libération, te profesorica engleske književnosti na pariskoj Sorbonni.

19:00 – Predstavljanje knjige “Očevidac” Johna Freemana u razgovoru autora i Une Tanović.

John Freeman američki je pisac i književni kritičar. Osnivač je i urednik književnog časopisa Freeman’s i autor nekoliko knjiga, između ostalih, zbirke intervjua Kako čitati pisca, knjige eseja Rječnik propasti i zbirki pjesama Mape i Park. Bio je urednik Grante, časopisa novih književnih glasova, predsjednik Nacionalnog udruženja kritičara i glavni moderator prvog bh. književnog festivala Bookstan. Tekstovi su mu prevedeni na više od dvadeset jezika i objavljeni u mnogim publikacijama širom svijeta, uključujući New Yorker, Paris Review i New York Times. Izvršni je urednik u izdavačkoj kući Knopf i voditelj Kalifornijskog kluba knjige, koji sponzorira Alta Magazine, mjesečne online diskusije o novom klasiku književnosti iz američke zlatne države.

ZATVARANJE FESTIVALA

20:30 – Predstavljanje knjige “Čarobnjak” Colma Tóibína u razgovoru autora i Senke Marić.

Colm Tóibín jedan je od najcjenjenijih savremenih irskih književnika. Kao romanopisac, esejist, kritičar, dramatičar i novinar, Tóibín istražuje niz tema: irsko društvo, život u egzilu, nasljeđe katolicizma, proces kreativnosti i očuvanje ličnog identiteta, muškosti, očinstva i homoseksualnog identiteta te očuvanje ličnog identiteta pri suočavanju s gubitkom. Napisao je deset romana, uključujući “Gospodara”, “Brooklyn”, “Evanđelje po Mariji” i “Čarobnjaka”, dvije zbirke priča i mnoga publicistička djela. Njegovi romani su tri puta bili u užem izboru za nagradu Booker, a za svoj rad osvojio je Costa Novel Award, te nagrade Impac i Folio. Živi u Dublinu

PROGRAM MLADOG KUTKA

Američki kutak Sarajevo

12:00 – “Zaljubljena u čitav svijet”, Olja Savičević Ivančević. Događaj moderira Lamija Begagić.

13:00 – “Može i drugačije!”, Asli Tohomcu. Događaj moderira Amra Mutpčić-Čengić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »