Program “30 godina od Prvog ratnog kina Apollo”

Sarajevo Film Festival ove godine obilježava važnu obljetnicu vezanu za same početke Festivala te organizira program pod nazivom „30 godina od Prvog ratnog kina Apollo“. 

U programu „30 godina od Prvog ratnog kina Apollo“ 29. Sarajevo Film Festivala bit će prikazano sedam filmskih klasika: „Dani ludila“ Joela Schumachera, „Divlji u srcu“ Davida Lyncha, „Goli u sedlu“ Dennisa Hoppera, „Mi nismo anđeli“ Neila Jordana, „Noć na zemlji“ Jima Jarmuscha, „Sirove strasti“ Paula Verhoevena i „Thelma & Louise“ Ridleyja Scotta. 

Projekcije će se održavati na mjestu gdje je sve počelo: na Otvorenoj sceni Obala, u podrumu Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo. 

Festival ima svoje korijene u brojnim filmskim programima koje je Obala Art Centar, organizator Sarajevo Film Festivala, organizovala za vrijeme opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine, poznatih kao ‘Prvo ratno kino Apollo’. Unatoč izazovnim okolnostima, ovo kino pružalo je očajnički potrebno osvježenje stanovnicima koji su izdržali troipogodišnju opsadu. Kino, smješteno u podrumu Akademije scenskih umjetnosti, uvijek je bilo prepuno ljudi, bez obzira na rizike koje bi preuzimali da bi do njega stigli usred snajpera i granatiranja.

Umjesto novca, koji je predstavljao rijetkost za vrijeme opsade, simbolična cijena ulaznice za kino bila je jedna cigareta. S obzirom na nedostatak električne energije u gradu, kino je radilo na generatoru, a filmovi su se prikazivali putem VHS kaseta koje su prijatelji donosili u grad, jer su predstavljale rijetku vezu sa onim šta se dešava u vanjskom svijetu, pogotovo u smislu kulture i umjetnosti. Zahvaljujući širokoj podršci međunarodne filmske zajednice, različiti filmski programi i retrospektive velikih festivala poput Edinburga i Locarna održavani su neprekidno od februara 1993. do decembra 1995. godine, što je 1995. i dovelo do osnivanja Sarajevo Film Festivala kakvog ga poznajemo danas. 

„Ove godine obilježavamo 30. godišnjicu Prvog ratnog kina Apollo i, kako bismo proslavili tu historiju i sam Festival, organiziramo retrospektivu nekih od omiljenih filmova koji su bili prikazivani za vrijeme opsade Sarajeva. Retrospektiva će se održati baš u istom podrumu gdje je sve počelo prije 30 godina, pružajući iz današnje perspektive jedinstveni pogled na prošlost“, izjavio je direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović.
PROGRAM: „30 GODINA OD PRVOG RATNOG KINA APOLLO“DANI LUDILA / FALLING DOWNSAD, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, 1993, 113 min.Režija: Joel SchumacherUloge: Michael Douglas, Robert Duvall, Barbara Hershey, Rachel Ticotin, Tuesday Weld, Frederic Forrest, Lois SmithSredovječni William Foster, istovremeno suočen s gubitkom posla i razvodom, ima loš dan. Kada mu se auto pokvari nasred ceste u Los Angelesu, on ga napušta i pješice se upućuje na rođendansku zabavu svoje kćeri. Dok se probija kroz grad, Williamove frustracije i ogorčenost izbijaju na površinu rezultirajući nizom nasilnih interakcija sa različitim ljudima, među kojima su i članove jedne osvetoljubive bande i jedan odgovorni penzionisani policajac.


DIVLJI U SRCU / WILD AT HEARTSAD, 1990, 120 min.Režija: David LynchUloge: Nicolas Cage, Laura Dern, Willem Dafoe, Crispin Glover, Diane Ladd, Isabella Rossellini, Harry Dean StantonNakon što odsluži zatvorsku kaznu za ubistvo u samoodbrani, Sailor Ripley vraća se svojoj djevojci Luli Fortune. U očajničkom pokušaju da ih razdvoji, Lulina majka Marietta angažuje plaćenog ubicu da ubije Sailora. Ali Sailor upada u gomilu drugih problema kada sa svojim starim poznanikom Bobbyjem Peruom, koji ga također pokušava ubiti, pokuša opljačkati trgovinu. Nakon što Sailor ponovo završi u zatvoru, čini se da mladi ljubavnici nikada nisu bili dalje od zajedničkog života za kojim čeznu.


GOLI U SEDLU / EASY RIDERSAD, 1969, 95 min.Režija: Dennis HopperUloge: Peter Fonda, Dennis Hopper, Jack Nicholson, Antonio Mendoza, Phil Spector, Mac Mashourian, Warren Finnerty, Tita ColoradoNakon što obave jedan poslić sa drogom u Južnoj Kaliforniji, hipi motoristi Wyatt i Billy odluče proputovati Ameriku na Harley-Davidsonima u potrazi za duhovnom istinom. Tokom putovanja suočavaju se sa predrasudama i mržnjom uskogrudih američkih provincijalaca, ali upoznaju i druge putnike koji tragaju za alternativnim načinima života. Nakon zastrašujućeg iskustva sa drogom u New Orelansu, počinju se pitati da li će u Americi ikada moći pronaći miran život.  


MI NISMO ANĐELI / WE'RE NO ANGELSSAD, 1989, 106 min.Režija: Neil JordanUloge: Robert De Niro, Sean Penn, Hoyt Axton, Bruno Kirby, Ray McAnally, James Russo, Demi MooreNed i Jim, osuđenici u vrijeme Velike depresije, nađu se na slobodi nakon nenadanog bijega iz zatvora u društvu jednog ubice. Dvojica bjegunaca upute se prema sjeveru s namjerom da pređu kanadsku granicu, ali prije nego to uspiju učiniti zamijene ih za svećenike i oni odluče održati taj privid. Nakon što se usele u lokalni manastir, trude se ne razotkriti se, čak i kada se Ned zaljubi u lijepu lokalnu djevojku Molly.


NOĆ NA ZEMLJI / NIGHT ON EARTHFrancuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, SAD, Japan, 1991, 129 min.Režija: Jim JarmuschUloge: Winona Ryder, Gena Rowlands, Giancarlo Esposito, Armin Mueller-Stahl, Rosie Perez, Isaach de Bankolé, Béatrice Dalle, Roberto Benigni, Paolo Bonacelli, Matti Pellonpää, Kari Väänänen, Sakari Kuosmanen, Tomi SalmelaFilm je sastavljen od pet priča koje se odvijaju u taksiju tokom vožnje kroz različite gradove svijeta. Radnja u svim vinjetama obuhvaćenim filmom dešava se istovremeno, a priča se seli od Los Angelesa u Sjedinjenim Američkim Državama do Helsinkija u Finskoj. U Los Angelesu vozačica taksija Corky kupi zanimljivu klijenticu, holivudsku casting agenticu. U New Yorku se taksista imigrant neprekidno gubi u njemu neshvatljivom gradu i kulturi, dok taksista u Parizu mora izaći na kraj s neotesanim afričkim diplomatama. U Rimu ekscentrični taksista Gino vodi živahan razgovor s bolešljivim svećenikom, dok taksista u Helsinkiju mušterijama koje vozi priča najtužniju priču koju su ikada čuli.


SIROVE STRASTI / BASIC INSTINCTSAD, Francuska, 1992, 123 min.Režija: Paul VerhoevenUloge: Michael Douglas, Sharon Stone, George Dzundza, Jeanne Tripplehorn, Wayne Knight, Denis Arndt, Leilani Sarelle, Bruce A. YoungMisteriozna Catherine Tramell, atraktivna spisateljica kriminalističkih romana, osumnjičena je za brutalno ubistvo nekada slavnog rok-muzičara. Catherine zavodi Nicka Currana, detektiva za krvne delikte koji istažuje taj slučaj, te ga uvlači u intenzivnu vezu. Slučaj se u međuvremenu zakomplikuje slijedom naizgled povezanih smrti, a Nickova psihologinja i ljubavnica Beth Garner i sama dospijeva na listu osumnjičenih.


THELMA & LOUISESAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, 1991, 130 min.Režija: Ridley ScottUloge: Susan Sarandon, Geena Davis, Harvey Keitel, Michael Madsen, Christopher McDonald, Stephen Tobolowsky, Brad Pitt, Timothy CarhartKrotka domaćica Thelma odlazi na pecanje sa svojom prijateljicom, nezavisnom konobaricom Louise. Međutim, kratko putovanje pretvara se u bijeg od policije nakon što Louise u baru puca u muškarca koji pokuša silovati Thelmu i ubija ga. Louise odluči pobjeći u Meksiko, a Thelma joj se pridružuje. Tokom putovanja Thelma se zaljubljuje u seksipilnog mladog lopova J.D.-a, a dobronamjerni detektiv Slocumb pokušava nagovoriti dvije žene da se predaju prije nego što njihova sudbina bude zapečaćena.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »