Prijavite se na Školu filmskog teksta – radionicu za mlade 13. Pravo Ljudski Film Festivala

Gradeći tokom prethodnih godina svoju kreativnu zajednicu sastavljenu ne samo od prijatelja i prijateljica festivala, nego i mladih reditelja i rediteljica, članova i članica žirija, autora i autorica, Pravo Ljudski Film Festival njeguje aktivan odnos ka društvenom i javnom, odnosno kritički pogled na svijet. U posljednje tri godine smo u festival integrirali filmski kritički izraz kao neodvojivi dio Pravo Ljudski identiteta, težeći kroz ovu formu predstaviti filmsku selekciju, problematizirati društvena i politička pitanja s kojima filmovi na programu polemiziraju, ali i promovirati kritičko čitanje filma zasnovano na argumentu, znanju i senzibilitetu.

Ove godine želimo otići korak dalje: želimo (budućim) filmskim čitaocima i čitateljicama,  novinarima i novinarkama u oblasti kulture, te mladim ljudima koji pišu i žele objavljivati umjetničku kritiku ponuditi šansu da to čine u toku festivala, gradeći na naš festivalski program, stručno mentorstvo i uzbudljivo festivalsko okruženje. Desetero sa inspiracijom i motivacijom imati će priliku pohađati naše radionice, raditi na svom kritičkom izrazu, učiti o važnim društvenopolitičkim pitanjima današnjice kroz učenje o savremenom kreativnom dokumentarnom filmu.

Stoga, ukoliko ste se već okušali u pisanju umjetničke kritike, studirate na nekom of fakulteta društvenog, humanističkog ili umjetničkog usmjerenja, tražite prve ili nove profesionalne izazove i želite sklopiti korisna poznanstva u oblasti filma i kulture, prijavite se! Očekuje vas šestodnevna festivalska avanture tokom koje ćete:

–          Gledati naš ovogodišnji festivalski filmski program i pisati kritiku;

–          Pohađati Školu filmskog teksta koja uključuje rad na tekstu i slikama sa mentorom/icom;

–          Pohađati festivalske radionice i predavanja sa aktuelnim društveno-političkim temama;

–          Pratiti Q&A sesije i razgovore sa gostima i gošćama, te tako učiti od međunarodno priznatih dokumentarista i dokumentaristica.

Sa vama želimo dijeliti znanje i iskustvo, ali prije svega, ljubav prema pokretnim slikama. Stoga prethodno iskustvo nije nužno, ali bismo svakako voljeli vidjeti neki primjer vašeg prethodnog rada, bez obzira da li je objavljivan ili ne. Tražimo i odgovornost i komunikativnost, te poznavanje engleskog jezika. Također, pohađanje radionica i praćenje festivalskih sadržaja je obavezno. Najbolje radove ćemo objaviti u saradnji sa našim medijskim partnerima!

Prijave slati najkasnije do 19. novembra putem mail-a. Zainteresirani kandidati i kandidatkinje mogu poslati pismo motivacije, CV na B/H/S jeziku, te primjerak rada. Prijave se pregledaju svaki dan, tako da ćemo, čim odlučimo da ste primljeni, stupiti u kontakt i proslijediti zadatak! Za sve dodatne informacije pisati na mail adresu: apliciram@pravoljudski.org.

Radujemo se što ćete postati dio Pravo Ljudski zajednice. Učimo čitati film zajedno!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »