Premijera predstave “Samo da ne pucaju”

Premijera predstave „Hauptsache sie Schiessen Nicht (Samo da ne pucaju)“ reditelja Moritza Sauera, održat će se u četvrtak, 3.maja, na sceni Bosanskog narodnog pozorišta  u Zenici. Predstava je nastala u koprodukciji Scene MESS, Maxim Gorki teatra iz Berlina te Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, a autorski je projekat Vernese Berbo i Moritz Sauera. U predstavi su korišteni tekstovi iz romana “Abeceda rata”, autorice Vernese Berbo, te transkripti razgovora obavljenih sa građanima i građankama Bosne i Hercegovine.

U predstavi “Samo da ne pucaju”, mladi, strani autor i autorica pokušavaju sabrati glasove rata i zemlje koja je iz tog rata nastala. Šta znači Bosankama i Bosancima krivica, osveta i pomirenje? Iako niko ne želi više biti  žrtva u sadašnjosti, puno je onih koji bi rado da su bili žrtve u prošlosti. Kada i kako je pričati o doživljenom moguće, potrebno i ispravno i, kako o tome ispričati svojoj djeci?

Šta ostaje istina kada sebe i druge oblikuješ pričama a ne faktima?

Nakon premijernog izvođenja, predstava će imati reprizno igranje u petak, 4. maja, u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, u 19.30, te u subotu u Sarajevu, 5. maja, u Kamernom teatru 55, sa početkom u 20 sati.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »