Preko udruge okupio 40 voćara!

Marko Ivanović dolazi iz Tolise, rukovodi udrugom „Voćar“ koja je osnovana 2010. godine, te danas okuplja 40 voćara iz općina Orašje, Odžak i Domaljevac-Šamac. U razgovoru sa Markom saznajemo kako je sve počelo, te koji su izazovi pred poljoprivrednicima Posavine.

„Kao 70% ratni vojni invalid, tražio sam način da se nečim bavim, te se tada rodila ideja da zasadimo voćnjak jabuke. Sada imam 4,2 hektara jabuke i 0,5 hektara šljive, koju obrađujemo obiteljski uz angažovanje sezonskih radnika. Okupili smo u udrugu četrdesetak članova iz cijele županije, te smo na ovom našem putu dobili potporu of Federalnog ministarstva branitelja, županijskih i lokalnih vlasti“, kazao je Ivanović.

Udruga „Voćar“ uspješno sarađuje sa USAID/Sweden FARMA II Projektom, sa kojima je realizovala nabavku protugradnih mreža za tri korisnika iz Odžaka i Orašja, a nabavili su i nove palete za berbu voća. Trenutno realizuju izgradnju hladnjače za voće i povrće u vrijednosti od oko 300,000 KM, koju realizuju u saradnji sa Općinom Orašje i IFAD Projektom.

“Kod naših voćara je mahom zastupljena jabuka i šljiva kao kulture, ali imamo i nešto kruške, breskve i kupine. Trenutno se beru rane sorte jabuke i šljive. Ove godine imamo problem sa otkupom šljive, cijena je niska. Što se tiče planova za budućnost pokušat ćemo pokrenuti zadrugu koja bi se bavila otkupom, pakovanjem i  prodajom naših proizvoda. Smatramo da bismo zajedničkim nastupom na tržištu postigli bolju cijenu i prepoznatljivost”, dodaje Ivanović.

Njegov radni dan se nastavlja, jer svi u lokalnoj zajednici vjeruju da “Voćar” može dalje rasti i osigurati šansu za poljoprivrednike u ovom kraju. Marko poručuje da se samo zajedničkim nastupom na tržištu može postići dobra cijena i prepoznatljivost proizvoda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »