PREDSTAVA „STAROST / ALZEHEIMER CAFE“

U utorak, 14. marta s početkom u 20h na sceni Sarajevskog ratnog teatra gostuje predstava “Starost / Alzeheimer cafe”. Predstava se izvodi u sklopu programa Festivala Sarajevska Zima 2016.
Nakon predstave održati će se razgovor sa autorskim timom i publikom.

Studio za suvremeni ples i Mirjana Preis
“Starost / Alzeheimer cafe”
Koreografija, koncept i izbor glazbe: 
Mirjana Preis
Izvođači:Branko Banković i Grigor Baždar
Kostimi: Minja Maretić Murtić
Dizajn svjetla:Aleksandar Čavlek
Tonska obrada: Milorad Stranić
Fotografija: Renato Branđolica
Grafičko oblikovanje: Sara Pavleković Preis
Odnosi s javnošću: Helena Braut

O predstavi

“Starost je” riječima Rogera Bacona “boravište zaboravljivosti”. Mi smo zbir sjećanja. Ona oblikuju sve što znamo, sve što zapažamo, svaki pokret koji činimo. Trenutak svjesne spoznaje o našem postojanju naša je prošlost, sadašnjost i budućnost i u isto vrijeme naš prostor koji pokretom u tome trenutku stvaramo. Povijest je puna živopisnih, ganutljivih opisa starijih ljudi koji se potkraj života ponašaju čudno, gubeći vezu sa sjećanjimai svijetom oko sebe, donoseći nepromišljene odluke i djelujući naglo i neodgovorno poput djece.

“Kada sam bio mlađi “, šalio se Mark Twain potkraj života “pamtio sam sve, dogodilo se to ili ne, sada moje sposobnosti slabe i uskoro ću se sjećati samo stvari koje se nisu nikad dogodile.”

“Veoma često lunjam naokolo tražeći nešto za što znam da je vrlo važno, ali onda nakon nekog vremena zaboravim zbog čega to tražim…. Kada ideja nestane, sve je izgubljeno i ne preostaje mi ništa drugo da lunjam naokolo pokušavajući se sjetiti što je to bilo toliko važno. Najgore mi je ujutro kad treba obući hlače. Ovog jutra stalno sam mislio kako nešto nije uredu, jer s hlačama jednostavno nešto nije štimalo. Pogrešno sam ih navukao. Katkad ih moram navući i ponovno skinuti desetak i više puta….”

Ova predstava posvećena je svima koji(h) se više ne mogu sjetiti.

Rezervacije ulaznica se mogu obaviti radnim danima pozivom na 033 664 070 i subotom na 060 327 0025 u periodu od 10h do 16h.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »