Pravo Ljudski ponovno putuje… Maglaj, Doboj i Travnik

Pravo Ljudski se vraća na put! U Maglaju, Doboju i Travniku od 26. do 28. aprila održat će se projekcije filma Flotel Europa autora Vladimira Tomića.

Godine 1992. talas izbjeglica iz ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine stiže u Dansku. Kako su postojeći izbjeglički kampovi bili u potpunosti puni, Crveni krst je u kanal u Kopenhagenu usidrio ogroman brod pod nazivom Flotel Europa. Brod će postati privremeni dom za hiljadu ljudi koji čekaju na odluku vlasti o podnesenim zahtjevima za azil. Među njima je i dvanaestogodišnji Vladimir koji je iz ratnog Sarajeva pobjegao sa majkom i starijim bratom. Njih troje će dvije godine života provesti u međuprostoru kreiranom Flotelom Europa. Dvije decenije kasnije Vladimir Tomić nas vodi kroz svoje odrastanje na Flotelu ispunjenim odjecima rata, no i čežnjama, snovima i željama koje čine adolescenciju. Priča o sazrijevanju protkana je ličnim VHS snimkama izbjeglica sa kojima dijele “prostorno-vremenski vakuum” Flotela Europa.

Film Flotel Europa biće prikazan u Maglaju (26. april, 19h u Domu kulture “Edhem Mulabdić”), u Doboju (27. april, 19h u Narodnoj biblioteci Doboj), i u Travniku (28. april u 19h, u Centru za kulturu općine Travnik).

Sve projekcije omogućene su kroz podršku lokalnih partnera, Nacionalne Fondacije za Demokratiju iz Washingtona, dok su projekcije u Maglaju i Doboju dodatno podržane od strane Francuskog instituta u BiH i UNESCO.

Ulaz na sve događaje Pravo Ljudski putuje… je slobodan.

Pravo Ljudski putuje… je inicijativa decentralizacije programa Pravo Ljudski Film Festivala, podržana od NED (Nacionalna fondacija za demokratiju iz Washingtona, DC).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »