Poziv na online promociju knjige Paradoks demokratije: Populizam i njegova savremena kriza

U subotu, 9. maja 2020. godine u 14:00 sati održaće se posljednja online promocija u sklopu Sedmice predstavljanja novih izdanja knjiga objavljenih u okviru edicije Re:politiko čiji je izdavač Mreža za izgradnju mira (u saradnji sa Mirovnom akademijom). Urednica edicije je antropologinja dr. Nejra Nuna Čengić.

Ovaj značajni izdavački poduhvat finansijski je podržala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) uz implementacijsku podršku Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u sklopu BHRI programa.

Posljednji od pet naslova iz edicije Re:politiko je vrlo recentni, iz 2019. godine zbornik radova Paradoks demokratije: Populizam i njegova savremena kriza kojeg su uredili Bruce Kapferer i Dimitrios Theodossopoulos. Knjigu je s engleskog jezika prevela Lejla Efendić Kuduz. Baveći se populizmom autori/ce naglašavaju kako je on bio sastavni dio demokratskih procesa od davnina. Ova knjiga je usmjerena na savremene manifestacije populizma pretežno u političkim sistemima reprezentativne demokratije, baveći se pitanjem koje ujedinjuje sve studije, a kojeg u uvodu navode urednici ovog zbornika: „Može li se populizam spasiti prepakivanjem njegove privlačnosti u pragmatičnu i svjesnu antirasističku, antineoliberalnu strategiju? Da li bi takav iskren i transparentan eksperiment mogao izbrisati redukcije i totalizirajuće dimenzije populizma?“

U recenziji knjige Paradoks demokratije: Populizam i njegova savremena kriza prof. dr. Valida Repovac Nikšić prepoznaje kao važno pitanje to kako se populizam tako dobro „prima“ u demokratijama, pa i onim najrazvijenijim, te ukazuje na cilj knjige – „ispitati pojavu populizma u različitim demokratskim sistemima i ukazati na one paradokse demokratije koji mu pružaju plodno tlo“.
„Čini se da je populizam postao ‘jedini’ odgovor na momentalnu globalnu krizu u nedostatku racionalnije vizije budućnosti. Međutim, to ne isključuje mogućnost da upravo jedan progresivni populizam povede svijet naprijed. Ova dilema je prisutna u svim tekstovima u ovoj knjizi koja analizira konzervativne, regresivne, opasne elemente inherentne desnom i radikalno desnom populizmu, ali i potencijale političke mobilizacije i iskoraka u progres koji zagovaraju lijevo orijentirani teoretičari“, smatra Repovac Nikšić.

Amir Purić, pišući recenziju ove knjige pretpostavlja njene pozitivne učinke i na domaće političke aktere ali i na korištenje termina populizam isključivo kao diskriminatornog.
„Promišljanja o populizmu koja nalazimo u knjizi Paradoks demokratije: Populizam i njegova savremena kriza mogli bi pomoći – i to bi bio značajan domet ovog djela – i političkim akterima u BiH, posebno onima s lijevog političkog spektra, pri koncipiranju dugoročnih efekata koje će njihove politike imati po društvo. Nadam se da će doprinijeti i dokidanju – u osnovi duboko elitističke i reakcionarne – prakse korištenja termina ‘populizam’ u političkom diskursu isključivo kao diskriminatorne i diskvalifikacijske etikete,“ navodi Purić.

O knjizi Paradoks demokratije: Populizam i njegova savremena kriza pored prof. dr. Valide Repovac Nikšić, vanredne profesorice na Odsjeku Sociologija Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i mr. Amira Purića, novinara, istraživača i aktiviste iz Velike Kladuše, govoriće i mr. Alina Trkulja, stručna saradnica-asistentica za edukativne programe u Centru za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu.

Više informacija o ediciji Re:politiko možete pronaći na Facebook stranici:
https://www.facebook.com/Literatura-o-populizmu-etno-nacionalnoj-i-religijskoj-radikalizaciji-100273694910691/?modal=admin_todo_tour

Pristupni podaci za promociju:

Topic: Promocija knjige ‘Paradoks demokratije, 9.5.20

Time: May 9, 2020 14:00 Europe/Sarajevo

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/83694862764

Meeting ID: 836 9486 2764

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »