Poziv na obilježavanje 3. maja – Dana slobode medija

Omladinska novinska asocijacija u Bosni i Hercegovini (ONAuBiH) će i ove godine
obilježiti Svjetski dana slobode medija – 3. maja širom Bosne i Hercegovine u zajednicama u kojima će naši članovi izaći na ulice i tokom ulične akcije dignuti glas za slobodu medija u BiH i svijetu, kao i centralnom aktivnošću u Sarajevu.
Omladinska novinska asocijacija u BiH djeluje već 11 godina u BiH, gdje mladima pruža priliku da se pobliže upoznaju sa medijima, nauče više o njima, te da sami učestvuju u kreiranju i popunjavanju medijskog prostora. Kroz različite projekte koje organizira i implementira, mladima nastoji predstaviti medije, a omogućava im da se pobliže upoznaju sa onim što ih zanima, te da izravno sudjeluju.
Ideja ovogodišnjeg obilježavanja Dana slobode medija je da ga posvetimo svim novinarima i medijskim radnicima koji su dali svoje živote za slobodu govora. Međunarodna federacija novinara (IFJ), Svjetsko udruženje izdavača novina i vijesti (WAN‐IFRA), Evropska radiodifuzijska unija (EBU) i UNESCO, postavili su spomen‐obilježje poginulim novinarima sa područja bivše Jugoslavije, 3. maja 1994. godine u Sarajevu. ONAuBiH planira da na tom mjestu položi cvijeće u znak sjećanja na sve
novinare koji su stradali u ratnim okolnostima širom svijeta, te Vas ovim putem pozivamo da nam se pridružite u ovom obilježavanju 3.5.2019. (petak) u 12:00 sati.
Nakon polaganje cvijeća i kratkih obraćanja prisutnih, održaće se panel‐diskusija u prostorijama našeg Udruženja, koja je dio našeg projekta Push Pauza, na temu slobode medija u BiH i regiji. Push Pauza je omladinski “live talk show”, platforma za kritičko promišljanje i iznošenje mišljenja prisutnih u javni diskurs.
Nadamo se da će te odvojiti malo svoga vremena i pridružiti se obilježavanju Dana slobode medija, veoma značajnom datumu za nas novinare.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »