Poziv mladim autorima/kama na KONKURS / NATJEČAJ za dodjelu književne nagrade “Mak Dizdar”

Festival kulture “Slovo Gorčina” raspisuje KONKURS / NATJEČAJ za dodjelu književne nagrade “Mak Dizdar” za prvu neobjavljenu zbirku poezije mladom pjesniku/mladoj pjesnikinji.

Pravo učešća na konkursu/natječaju imaju autori i autorice do 35 godina starosti koji pišu na bosanskom, hrvatskom, srpskom ili crnogorskom jeziku i nemaju objavljenu zbirku pjesama.

Nagrade:

  • Prva nagrada: € 500, statueta Gorčina i objavljivanje nagrađene zbirke pjesama
  • Druga nagrada: € 250
  • Treća nagrada: € 150

Rukopisi se dostavljaju elektronskom poštom, u .pdf formatu, na e-mail adresu rukopisi@slovogorcina.ba. Rok za dostavu je 31. maj/svibanj 2020. godine. Unutar rukopisa ne smiju biti navedeni ime i prezime autora/autorice, a svi lični, kao i kontakt podaci dostavljaju se u popratnom e-mailu.

Proglašenje pobjednika konkursa/natječaja i dodjela nagrade “Mak Dizdar” održat će se u sklopu festivala, 24. jula/srpnja 2020. godine, a tada će biti promovisana i zbirka poezije prošlogodišnjeg dobitnika nagrade “Mak Dizdar” Vernesa Subašića, „Papagaj sloboda“.

„Moj poetski svijet u kojem sam živio bio je zatvoren, pjesme je čitao mali broj ljudi. Ova nagrada mi u tom smislu znači „otvaranje“ prema široj čitalačkoj publici, jer ona podrazumijeva štampanje i izdavanje knjige, što je za mene mnogo vrednije od novčane nagrade. Ovog ljeta očekujem da „Papagaj“ napusti svoju krletku i konačno se vine do publike.“- kaže Subašić.

Slovo Gorčina je manifestacija koja nudi priliku za okupljanje sa sadržajima koji mogu biti i poezija, i muzika, i slika, i film, i filozofija, i istorija i svi drugi mediji ljudskog duha. Cilj manifestacije je duhovno povezivanje prožeto zajedništvom u svemu onome što je lijepo i korisno i oživljavanje ideje Maka Dizdara da na jednom festivalu, pod stolačkim svodom, dovede  cjelokupno naše umjetničko stvaralaštvo.

„Festival kulture „Slovo Gorčina“ prevazilazi granice definisanja jer se na jednom mestu u toku tri dana dešava sve što pod kulturom zamišljamo. Svaki gost festivala može da pronađe svoje utočište u vidu predivne prirode, izložbi, predavanja, diskusija, muzičkih događaja i svakog oblika književnog izraza.

Nagrada „Mak Dizdar“ 2018. godine za mene je bila zastava na vrhu jednog kreativnog brega. Označila je preokret u intimnoj istoriji stvaranja i otvaranja ka drugim vrstama kreativnih svetova pa i novoj zbirci pesama. Divno je izaći iz sopstvenih stvaralačkih zidova i podeliti ljubav prema kulturi i umetnosti. Svako ko je okrenut duhovnom rastu i deljenju suočava se sa preispitivanjem svoje uloge u društvu. Međutim, u prilikama kao što je Festival kulture „Slovo Gorčina“, svaka sumnja se otklanja i učesnici i gosti iz deobe dobijaju dovoljno energije do sledeće slične prilike.

Pored fizičkog oblika koju nagrada „Mak Dizdar“ ima, ona svakog učesnika i gosta ovog Festivala postavlja na značajno mesto u tradiciji svestranosti i prevrednovanja šumova svakodnevice.“- zaključuje Željana Vukanac, autorica zbirke „Prostori“, koja je 2019. godine promovisana na „Slovu Gorčina“.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »