Posljednji dani izložbe 77 Million Paintings u Historijskom muzeju BiH

Instalacija “77 Million Paintings” Briana Enoa će biti predstavljena u Historijskom muzeju BiH do 29.8.2018. godine. Posljednje sate instalacije će pratiti performans “77” bh. umjetnice i historičarke umjetnosti Smirne Kulenović. Performans traje 77 sati bez prestanka – od nedjelje 26.08.2018. u 14h do srijede 29.08.2018. u 19h. Zasnovan na protoku vremena, ovaj minimalistički akt boravka u kontemplativnom stanju istražuje interakciju između evolutivne umjetnosti/tehnologije, procesualnosti generičke umjetnosti i ljudske percepcije.

“Tek nakon prolaska dovoljno vremena možemo percipirati delikatnu ljepotu spore promjene i organskog rasta elemenata u generativnoj umjetnosti – ali i svijetu oko nas, koji je u konstantnom procesu promjene i evolucije. Zato pozivam publiku da uđe u ovo meditativno stanje dubinskog posmatranja promjena kako izvan sebe tako i unutar sebe, dolazeći u Muzej na par sati i provodeći to vrijeme unutra zajedno sa mnom, bilo kada u naredna tri dana.

Moj performans nije nešto što se treba “vidjeti”, već iskusiti zajedno samnom – ovaj rad dozvoljava da razmišljate o vašim najunutrašnjijim i intimnim procesima rasta, koje ćete nakon toga lakše primjećivati i u svijetu izvan Muzeja. Budući da performans nije važno gledati već misliti, umjesto video dokumentacije biram dijeliti svoje misli na Instagram Story-u (@smismismismi), gdje ću svaki sat pisati o onom što zapažam i mislim, a što je direktno uzrokovano prolaskom vremena i konstantnim boravkom unutar instalacije.

Pridružite mi se u ovoj kontemplaciji i podijelite svoje misli na vašem Instagram Story-u, zajedno sa fotografijom trenutnog vizuelnog aspekta rada Brian Enoa. Označite me na vašoj priči i kreirajmo digitalnu razmjenu misli – ja ću vam odgovoriti”, kaže Smirna Kulenović.

U srijedu 29. augusta je posljednji dan izložbe Briana Enoa „77 Million Paintings“ u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine – tada će biti i predavanje inicirano ovim kulturnim događajem kojim se veliki britanski umjetnik bosanskohercegovačkoj publici prvi put predstavio kao vizuelni umjetnik. Predavanje će održati bh. pisac Selvedin Avdić koji će govoriti “O ljudima, knjigama i fabrikama”. Smatrajući kako trenutno u BiH ima više dosadnih pisaca nego strastvenih čitalaca, Avdić će pokušati objasniti zašto je ljepše čitati nego pisati knjige, kako prepoznati opasne lažne knjige te kako nas knjige štite i čuvaju.

Selvedin Avdić je ove godine objavio novi roman “Kap veselja” čije se englesko izdanje uskoro očekuje. Njegov prethodni roman “Sedam strahova”, preveden je na nekoliko jezika, ove godine je doživio svoje drugo englesko izdanje, britanski Guardian uvrstio ga je među najznačajnija izdanja objavljena 2014. godine, uvršten je u uži izbor za prevodilačku nagradu, kao i širi izbor IMPAC književne nagrade u Dublinu. Napisao je knjigu “Moja fabrika” svojevrsnu monografiju rodne Zenice i

tamošnje željezare koja je kao pozorišna predstava Selme Spahić obilježila prethodnu pozorišnu sezonu u našoj zemlji.

S obzirom na veliki interes koji je multimedijalna postavka probudila u javnosti, Muzej je odlučio da se kupljena ulaznica može koristiti višekratno. Naime, i u Sarajevu se ponavlja praksa iz drugih gradova u kojima je Enoov rad bio postavljen – da posjetioci nekoliko puta posjećuju ovu jedinstvenu izložbu. Stoga je odlučeno da će prilikom kupovine ulaznice, posjetioci biti evidentirani te će kupljenu ulaznicu moći koristiti u više navrata.

Prateći programi u Historijskom muzeju BiH također su besplatni, pa će i prisustvovanje predavanju također biti besplatno, kao i ulaz u Muzej u srijedu u periodu od 17.00 do 20.00. Novosti možete pratiti na Facebook event stranici predavanja i radionica u sklopu izložbe „77 Million Paintings“.

Izložbu organizira British Council u saradnji sa Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine, TV brandom Tesla, agencijom Gramofon, kompanijom Sinkro i hotelom Courtyard by Marriott. Medijski pokrovitelji su Antena Sarajevo i RSG radio.

Više o predavanjima i izložbi pročitajte na: www.britishcouncil.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »