Posljednji dan prvog Sajma izdavača BiH “Knjige u nišama“

Peti, a ujedno i posljednji dan prvog Sajma izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine “Knjige u nišama“ (KUN) u Bosanskom kulturnom centru počet će u srijedu, 29. novembra u 10 sati i 30 minuta razgovorom autora knjige poezije “Siva zona“, Alije Jahića, i Larise Sare Baltić. Publika će kroz neposredan razgovor i druženje saznati kako su nastajale pjesme pisane dušom. Od 11 sati, publika će imati priliku prisustvovati promociji knjige “Leptir“, autorice Razije Čolaković, koja će ovom prilikom o svom djelu razgovarati sa Muhamedom Velićem i Aidom Kahriman-Krhan.

U posebnom fokusu posljednjeg sajamskog dana bit će Prva Konvencija bh. bibliotekara/knjižničara i bh. izdavača/nakladnika koju organizuju Fondacija/Zaklada Kemal Bakaršić i Biblioteka Sarajeva sa početkom u 12 sati. “Vjerujem da ćemo ovim susretom kroz dijalog riješiti neke nesuglasice koje smo imali u prošlosti, ali i poboljšati našu buduću saradnju“, istakao je ranije Predsjednik Skupštine Zajednice izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine, Dragan Marković. U radu Konvencije učestvovat će Ernad Grahić, Amela Hodžić, Dženana Tuzlak, Alma Halvadžija, Helena Lončar, Ivan Sivrić, Dragan Marković, Midhad Karović, Azra Smajić, Muamer Spahić i Zara Malićbegović.

Za sve ljubitelje i ljubiteljice stripa, posebno će interesantna biti panel diskusija o temi “Pozicija strip izdavaštva u Bosni i Hercegovini i regiji“. Diskusija koju organizuje Izdavačka kuće Agarthi Comics zvanično će početi u 13 sati i 30 minuta, a  učesnici će biti Almir Šehalić, Alija Balta i Ahmet Muminović.

Predstavljanje jednog od najstarijih i najuglednijih književnih časopisa u Bosni i Hercegovini, časopisa Život, zakazano je za 15 sati. Novi urednički i grafički koncept sa nizom novih rubrika i sadržaja, predstavit će članovi Društva pisaca Bosne i Hercegovine.

Sajam će zvanično zatvoriti promocije dvije knjige. U 16 sati i 30 minuta, autor Željko Ivanković predstavit će svoju knjigu “Ljubičasti menuet“, dok će u 18 sati Helsinški parlament za ljudska prava u Srbiji predstaviti knjigu “Jugoslavija u istorijskoj perspektivi“. Uz predsjednicu Helsinškog odbora u Srbiji, Sonju Biserko, o knjizi će govoriti i prof.dr. Nenad Makuljević, dr. Marko Attila Hoare, dr. Vera Katz i Bogić Bogićević dok će moderator diskusije biti prof.dr. Husnija Kamberović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »