Podrška osobama ovisnim o drogama i ljudima u oporavku u doba korona virusa

U vremenima kada moramo živjeti i ponašati se drugačije svaki vid pomoći i podrške ugroženim skupinama je dobrodošao. Zloupotreba droga i oporavak od ovisnost o psihoaktivnim supstancama nisu prestali kada je širenje koronavirusa uznapredovalo pa je Udruženje Proslavi Oporavak iz Sarajeva izdalo saopćenje povodom novonastale vanredne situacije izazvane pandemijom COVID-19.

Razumijevajući situaciju u kojoj mnogi ljudi žive u izolaciji i nemaju konstantu svakodnevnicu, veoma smo zabrinuti prilikama u kojima su se našli članovi našeg društva koji su ovisni o drogama.  Svima nam je jasno da je kod osoba koje koriste droge imuni sistem već ionako narušen, pa bi eventualna zaraza korona virusom na njih djelovala sa mnogo više štetnosti nego na opću populaciju. Kroz porast oboljelih postavlja se i pitanje marginalizacije potencijalno zaraženih ovisnika, gdje bi se u njihovom liječenju od korona virusa pojavila dupla stigmatizacija. Shodno tome apelujemo i nadležnim institucijama da svi koji zatraže, dobiju pravovremenu i odgovarajuću medicinsku pomoć.

S druge strane Udruženje Proslavi Oporavak već preko 10 godina pomaže onima koji su se odmakli od ovisnosti i trenutno su u fazi oporavka od iste. Trenutna izolacija može biti problematična bez podrške i kontakata sa ljudima koji ih mogu ohrabriti i uputiti im poruku da je i ovo jedna od stvari koju trebaju nadjačati i biti iznad nje. Povratak u ovisnost nije izlaz, a nada i načini kako prevladati ovakve situacije postoje. Telefonski razgovor i online psiho-socijalna podrška su nešto što dokazano pomaže i što i SZO (Svjetska zdravstvena organizacija) na globalnom nivou trenutno preporučuje, pa tako i naše Udruženje želi dati svoj puni doprinos u ovoj globalnoj borbi protiv korona virusa, kroz stavljanje svojih resursa na raspolaganje onima koji su u oporavku od ovisnosti i traže podršku.

Upravo zbog gore navedenih razloga želimo uputiti apel javnosti da u ovoj novonastaloj situaciji potraže pomoć i podršku koju im naši savjetnici koji se javljaju na anonimnu i besplatnu telefonsku liniju mogu pružiti, kako telefonski tako i online. Zato svi oni koji su ugroženi zloupotrebom droga, bilo da su sami ovisni ili da se nalaze u procesu oporavka ili pak njihovi najbliži, nas mogu nazvati na broj telefona 0800-28000 od 8-16 sati radnim danima, informirati se o svemu što je bitno u ovom vremenu ili potražiti  pomoć za njihov problem, prenosi nam predsjednik Udruženja Boro Goic.

Udruženje Proslavi Oporavak od 2017-te godine u Bosni i Hercegovini kontinuirano sprovodi regionalni projekt pod nazivom Biram Oporavak, a kroz partnere projekat se implementira i u Srbiji i Crnoj Gori. Besplatna i anonimna telefonska linija je pomogla da se znatan broj osoba koji imaju problema sa ovisnošću i njihove porodice po prvi put jave, zatraže pomoć i krenu putem oporavka.

Shodno ovoj situaciji telefonska linija je namjenjena kako bi bila dostupna da pomogne i svima onima koji imaju ili su imali problema sa zloupotrebom droga, te su ugroženi i trenutnim stanjem izazvanim sa pojavom ove globalne pandemije.

Više informacija o povezanosti ovisnosti, oporavka i koronavirusa mozete dobiti i na www.biramoporavak.com

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »