Počinje 13. književni festival “Na pola puta”

Regionalni književni festival “Na pola puta” u Užicu koji počinje u nedjelju, 22. aprila, otvoriće se predstavljanjem „Male kutije“ Predraga Lucića, što će ujedno biti i svojevrstan omaž velikom prijatelju ovog festivala. Ovo je peto izdanje „Male kutije“ koja sadrži pet knjižica njegovih tekstova,  koji je bio gost ovog festivala od osnivanja.

Lucić je preminuo u januaru ove godine u 54. godini.

Narednih dana i večeri užički srednjoškolci i čitalačka publika imaće priliku da prisustvuju časovima i večernjim čitanjima književnih stvaralaca iz regiona. Gosti festivala su, Dino Bauk iz Slovenije, kolumnista nedjeljnika Mladina, Mira Otašević iz Beograda, dramaturgkinja, čiji je roman „Gorgone“  bio u najužem izboru za NIN-ovu nagradu ove godine, Dejan Atanacković, profesor  vizuelene umetnosti i kulture na univerzitetskim programima u Firenci i Sijeni, dobitnik je NIN-ove nagrade za roman Luzitanija, Barbara Matejčić, novinarka i književnica iz Zagreba, Mustafa Zvizdić iz Sarajeva pjesnik i romanopisac, Aida Šečić Nezirević, pjesnikinja, lektorica  južnoslovenskih jezika, srpski romanopisac Vladimir Pištalo koji živi i radi u Americi. Na festivalu će biti i Bojan Krivokapić, mladi  književnik iz Novog Sada, a stalni gosti festivala i ove godne su  Dejan Ilić iz Beogarda i Nenad Veličković iz Sarajeva, koji su među idejnim tvoracima Festivala zajedno sa profesoricom  književnosti u užičkoj Gimnaziji Ružicom Marjanović.

Festival će biti otvoren na Maloj sceni Narodnog pozorišta, trajaće do 26. aprila.

Pored časova koji se održavaju u Užičkoj gimnaziji, postoje i večernja čitanja na kojima nakon razgovora sa učenicima, gosti čitaju svoja djela. Takođe, organizuju se radionice dramskog, prevodilačkog i drugog sadržaja. Svaku festivalsku godinu prati poseban prateći program

Gosti užičkih gimnazijalaca ove godine su serdnjoškolci iz Sarajeva, Zagreba, Novog Sada i Rijeke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »