Počeo hackathon “Za čisto Sarajevo”

Uz podršku Vlade Kraljevine Norveške, u okviru projekta “Boljom upravom za brži ekonomski rast – EGG”, Vlada Kantona Sarajevo i Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP) traže inovativna tehnološka rješenja koja će unaprijediti kvalitet komunalnih usluga, posebno u segmentu suzbijanja i prijavljivanja nepropisnog odlaganja otpada.

Na samom početku hackathona prisutnima se obratio ministar komunalne privrede i infrastrukture, Srđan Mandić, te istakao da je Vlada Kantona Sarajevo sprovela niz akcija kako bi podigla svijest građana i građanki o potrebi za održavanjem javne čistoće.

„Ministarstvo i naša komunalna preduzeća, bez obzira koliko bili pripremljeni, ne mogu sami. Zbog toga nam je jedan ovakav događaj jako važan“, kazao je Mandić.

„Problemi sa kojima se suočavamo svakodnevno se ne mogu više rješavati tradicionalnim metodama koje ignorišu ogromne tehnološke pomake koji nam otvaraju vrata ka novim, prikladnijim rješenjima.  Upravo iz tog razloga, ambasada Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini je udružila snage sa UNDP-om te vladom Kantona Sarajevo u organizaciji današnjeg hackathona, a sa ciljem iznalaženja novih rješenja za stare probleme, gdje upravljanje otpadom predstavlja posebno značajan izazov za građane Sarajeva“, poručio je na otvaranju Ognjen Grujić,  programski menadžer u ambasadi Kraljevine Norveške.

Hackathon se održava 22. i 23. oktobra u Dječijoj kući na Grbavici, u okviru inovacijskog foruma “Sarajevo Unlimited”, a oko 50 učesnika i učesnica će uz pomoć stručnjaka iz oblasti odlaganja  otpada, IT sektora i građanskog aktivizma raditi na novim rješenjima u segmentu upravljanja čvrstim otpadom u Kantonu Sarajevo.

U radu hackathona učestvuju i predstavnici privatnog te nevladinog sektora.

Stručni žiri će 23. oktobra u 18h proglasiti pobjedničku ideju, čiji će razvoj i praktična primjena biti podržani kroz projekat EGG.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »