Počela akcija čišćenja i eko regate za Čist Vrbas

Prvom etapom ekološke rafting-regate od Donjeg Vakufa do Torlakovca nastavljena je realizacija Inicijative „Čist Vrbas“. Članovi RK „Kanjon“, „Dabar“ i „Jajce“ će s oružanim snagama Bosne i Hercegovine u naredna četiri dana čistiti priobalje i korita rijeka Vrbas i Pliva. „Cilj je ponovo oživjeti projekat Čist Vrbas, zahvaljujući kojem su u proteklih desetak godina očišćeni kilometri rijeke, koja protiče kroz desetak lokalnih zajednica”, rekao je Aleksandar Pastir, predsjednik RK „Kanjon“.

„Pokazalo se da Vrbas jeste naš život, da Vrbas jeste nešto što je neprolazno, da praktično svi mi sačinjavamo tu Inicijativu, da su sami građani izvršili pozitivan pritisak na sve institucije i evo mi danas još jednom sazivamo Inicijativu. Načelnici su se već dogovorili o nekim budućim koracima, a mi ćemo u naredna četiri dana prikupiti dio otpada.“

Početku ekološke regate prethodio je sastanak Inicijative, na kojem su učešće uzeli predstavnici lokalnih zajednica u slivu rijeke Vrbas. ”Epilog sastanka su konkretni prijedlozi, jer svaku lokalnu zajednicu u gornjem toku rijeke Vrbas muče različiti problemi, a sve s ciljem zaštite upravo rijeke, koja svim lokalnim zajednicama znači život”, rekao je domaćin sastanka Huso Sušić, načelnik općine Donji Vakuf.

„Mi smo pripremili dokumentaciju za gradnju reciklažnog centra. I time ćemo poboljšati stanje, a gradnjom regionalne deponije ovaj bi projekat sigurno došao do punog izražaja. Samim time, ova regata više ne bi bila ekološka, nego turistička. Tek tada bismo mogli pokazati čime raspolažemo i čime se možemo ponositi“, rekao je Sušić.

”Banja Luka kao lokalna zajednica najdalje je odmakla u zaštiti korita i priobalja rijeke Vrbas.  Ipak, ima tu još dosta posla, najviše na prikupljanju otpadnih voda”, kaže Dragan Banjac,  v.d. načelnika Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Grada Banja Luka.

„Još ima problema, pogotovo u komunalnoj infrastrukturi, u prečistačima otpadnih voda, i to je ogroman posao koji Banju Luku čeka u narednom periodu, ali sazrela je i svijest građana i svih aktera u tom poslu. Nadam se da ćemo u realizaciju projekta prečišćavanja otpadnih voda ući što prije i da ćemo u narednih pet do deset godina trajno završiti posao upravljanja Vrbasom i njegovim potencijalima, pa da i sam život spustimo na obale rijeke. Čini mi se da to nismo dovoljno koristili u proteklim godinama“, ističe Banjac.

Osim korita rijeke Vrbas, i ove godine će se čistiti korito rijeke Plive. Time se šalje jasna poruka da i rijeke u slivu Vrbasa moraju biti očišćene.

„Naziv akcije je Čist Vrbas, ali je Pliva jedna od najznačajnijih pritoka Vrbasa. Bez čiste Plive sigurno nema ni čistog Vrbasa“, naglasio je zamjenik načelnika općine Šipovo Marko Savičić.

Zaštita rijeke Vrbas i održivo korištenje njenog turističkog i ekonomskog potencijala osnovni su ciljevi Inicijative za čist Vrbas, čiji je glavni partner i u ovoj godini kompanija Coca-Cola HBC B-H d.o.o. Sarajevo, a koju realizuje RK „Kanjon“.

„Veoma smo ponosni na to da je Coca-Cola HBC B-H već sedmu godinu jedan od glavnih partnera Inicijative ‘Čist Vrbas’ i da, s ostalim partnerima, daje doprinos očuvanju Vrbasa i jačanju svijesti o značaju zaštite voda i odgovornog upravljanja vodama“, rekao je Saša Kukolj, rukovodilac prodaje Coca-Cole HBC B-H za prodajnu regiju Banja Luka, istaknuvši da je briga o vodi jedan od prioriteta Coca-Cole, kako na svjetskom tako i lokalnom nivou, te da se nastojanja na ovom polju fokusiraju na tri područja: smanjenje potrošnje vode u proizvodnom procesu, tretman otpadnih voda, kojim se postiže da je tretirana voda sigurna za biljni i životinjski svijet i da se može ispuštati direktno u prirodu,  te  podršku projektima u zajednici s ciljem zaštite voda. „Naročito smo ponosni na to što su naši napori i rezultati koje postižemo na polju upravljanja i očuvanje voda prepoznati i što je Coca-Cola HBC B-H prva kompanija u Bosni i Hercegovini nosilac Zlatnog European Wather Stewardship certifikata, koji dodjeljuje Evropska agencija za upravljanje i očuvanje voda (European Water Partnership – EWP) za izvrsnost u ovom području“, kazao je Kukolj ističući da je Coca-Cola Hellenic Grupa, kojoj pripada i Coca-Cola HBC B-H, tri godine zaredom proglašena liderom u održivom poslovanju u industriji bezalkoholnih pića te da su rezultati koje kompanija postiže i u Bosni i Hercegovini doprinijeli ovom uspjehu.

Aktivnosti se nastavljaju već sutra realizacijom druge etape ekološke regate na ruti Torlakovac – Jajce. U četvrtak je u planu čišćenje rijeke Plive na potezu Sokočnica – Šipovo. Ekološki dio projekta bit će priveden kraju u petak, kada će učesnici čistiti dio toka rijeke Plive od Šipova do Jezera.

Završna manifestacija, Turistička vrbaska regata, bit će održana 12. augusta od Krupe na Vrbasu do Banje Luke.

Povelju za Čist Vrbas su u maju 2013. godine, upravo u Donjem Vakufu, osim gradonačelnika i načelnika lokalnih zajednica u slivu Vrbasa: Banje Luke, Laktaša, Srpca, Kneževa, Kotor-Varoši, Mrkonjić Grada, Šipova, Jezera, Donjeg Vakufa, Gornjeg Vakufa – Uskoplja, Bugojna i Jajca, potpisali i predstavnici resornih ministarstava oba entiteta, kao i Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, Fond za zaštitu okoline i energetsku efikasnost Republike Srpske te partneri projekta kompanija Coca-Cola HBC B-H d.o.o. Sarajevo, Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP) i Vlada Japana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »