Planet Poezija – “Sema za beskraj”

Obavještavamo vas da predramazanski ushitni let u beskrajne svemirske visine svih onih koji se s radošću u srcu spremaju dočekati da u postu i ibadetu pročiste vlastite duše i misli za Ramazan, ali ne samo njih, već i sve naše drage prijatelje pjesme trubadurska trupa Planet Poezija daruje muzičko-poetskim programom Sema za beskraj.

Parviz Mohammadi, daroviti pjesnik i muzičar s iskonskim perzijskim nervom za lijepo, u ponedjeljak, 26. ša'bana 1438. hidžretske ili 22. maja / svibnja 2017. godine, s početkom u 20.02 sati (negdje pred akšam), u restoranu ISV Rock club Sloga (ul. Mehmeda Spahe br. 20/II), učinit će nam čast približavanja stihova izvanvremenskog Rumija. Osim govorenja probranih Dželaludinovih pjesama i na persijskom jeziku, Parviz će začiniti ovu ša'bansku noć i malim koncertom istočnjačke muzike, uznoseći je na krilima defa i lahoru vjetra iz produhovljene svirale nai a uz pomoć prijatelja znalca na gitari, maestra Enesa Ibričevića.

Mevlanino ime znači ljubav i zanosan let u beskraj. Dželaludin Rumi je veliki duhovni učitelj i nenadmašni pjesnički genij čovečanstva, začetnik Mavlavi sufijskog reda, islamskog mističnog bratstva. „Tiho sam zaječao, i svijetom će se još stotinama stoljeća razlegati moj vapaj. Svijet će se okretati oko osi moje jadikovke.“ (Diwan, 562:7)

Ulaz na naše trubadurske programe, uprkos sveopštem bosanskohercegovačkom doprinosu svjetskom kaosu i vapaju za životom dostojnim insana, oduvijek je oslobođen konvertibilnih nadoknada jer one koji su zainteresirani za slušanje nagrađuje sama spoznaja ljubavi, ljepote i vedrog druženja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »