Pijanistički recital Zlatana Božute

U utorak, 3.3.2020, u 19 sati, u Domu Oružanih snaga BiH, Sarajevska zima publici donosi poseban muzički događaj – recital jednog od najznačajnijih poslijeratnih bh. pijanista, Zlatana Božute.

Pijanistu, čije su virtuozne i sofisticirane interpretacije prepoznate visokim nagradama na pijanističkim takmičenjima, odlikuje jedinstven i autentičan izraz. Božuta u svojim koncertima redovno istražuje repertoar koji otvora višestruke mogućnosti za interpretaciju i donosi njegova neočekivana i nadahnuta čitanja. I ovaj put on pokazuje ambiciju da publici predstavi kompozicije koja su izazov pijanistima u estetskom i izvođačko-tehničkom smislu, ali i da u poseban umjetnički odnos postavi  spektakularna djela klavirskog repertoara kakva su Francuska svita br. 2 J. S. Bacha, ciklus Images 1 Claude Debussyja i Slika s izložbe Modesta Musorgskog.

Zlatan Božuta je rođen u Sarajevu 1991. godine. Zaposlen je kao asistent na Odsjeku za klavir na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Klavir je učio kod profesora Draženke Čanković-Janković, Milorada Jovanovića, Mirjane Jovanović, Svetlane Claidze i Dragana Opančića, u čijoj klasi je diplomirao i završio master studij. Trenutno pohađa specijalizaciju u Brescii kod eminentnog svjetskog pedagoga prof. Rubena Dalibaltayana. Sudjelovao je na majstorskim radionicama istaknutih umjetnika kao što su Kemal Gekić, Jurij Kot, Aleksandra Romanić, Christopher Taylor, Boris Kraljević, Ursula Opens, Rita Kinka, Ruben Dalibaltayan, Jerome Lowenthal, Hinko Haas, Jokut Mihajlović, Manhattan String Quartet. Održao je niz solističkih klavirskih recitala i koncerata kamerne muzike u zemlji i inostranstvu, a nastupao je i kao solista sa orkestrima Sarajevska filharmonija, Simfonijskim i gudačkim orkestrom Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.  Uz klavir, Božuta studira i kompoziciju u klasi prof. Dine Rešidbegovića na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, i na tom polju je ostvario uspješnu saradnju s renomiranim pozorišnim rediteljom Alešom Kurtom, komponujući muziku za predstave Elizabeta Bam Majstor i Margarita.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »