Petak i subota u SARTRu

Na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a. U petak 14. februara u 20h, publika će,  ponovo  imati priliku pogledati predstavu „Bio je lijep i sunčan dan“, rediteljice Tanje Miletić Oručević.

Predstava „Bio je lijep i sunčan dan“ nastala je prema zapisu i sjećanjima Sarajki i Sarajlija na 2. maj 1992. godine. To je jedan od rijetkih ratnih dana o kojima postoji jasno sjećanje među različitim ljudima.  Od njihovih sjećanja predstava slaže mozaik lijepog proljetnog dana koji će zauvijek promijeniti njihove živote prvog, od 1395, dana opsade Sarajeva.

Da li su sjećanja činjenice ili fikcija? Mogu li ona sačuvati istinu? Šta ne smijemo zaboraviti? Tragajući za odgovorima predstava „Bio je lijep i sunčan dan“ ponovo je na repertoaru SARTR-a.

U predstavi Igraju/  Ana Mia Karić, Maja Salkić, Snežana Bogićević,  Dženana Džanić, Amila Terzimehić, Benjamin Bajramović, Adnan Kreso, Sead Pandur i Jasenko Pašić.

A u subotu 15. februara, na repertoaru je predstava „Majka ili sve lutke idu u raj“ autorice Nedžme Čizmo, a u režiji Dubravke Zrnčić – Kulenović.

U predstavi učestvuju:  Belma Lizde Kurt, Aneta Grabovac, Jasminka Požek – Božuta i Kaća Hadžifejzović.

„Uvijek društveno angažiran, spreman na istraživački postupak tokom rada na predstavi i otvoren prema stvaralaštvu mladih umjetnika, SARTR se profilirao u takav teatar koji se suprotstavlja stereotipima i igranju „na sigurnu kartu“. S toga, opredjeljenje da se postavi dramski tekst „Majka ili sve lutke idu u raj“, mlade autorice Nedžme Čizmo, apsolventice na Odsjeku dramaturgije na Akademiji scenskih umjetnosti, umjetnička je provokacija teatru, glumcima i autorima i, nadamo se, publici.

Tematski, tekst nas vodi u otkrivanje odnosa unutar jedne porodice i ukazuje na Munchausenov sindrom, često prisutan, ali teško dijagnosticiran, sa snažnim emotivnim poremećajem. Osoba sa ovim sindromom izaziva ili glumi fizičke i psihičke tegobe zbog izazivanja pažnje, priznanja i sućuti bilo u porodici ili u društvu.

Koristeći se karakteristikama ovog oboljenja, autorica gradi svoje likove i prati sudbinu dvije sestre, sada već tridesetogodišnjakinje, koje, zbog majčinog zlostavljanja i izolacije iz društva, žive gradeći svoj svijet od lutaka.“ – Dubravka Zrnčić-Kulenović, rediteljica

Cijena ulaznica iznosi 10 KM, a rezervacije se mogu obaviti pozivom na brojeve 033 664 070, 061 022 874 ili slanjem poruke u inbox Facebook stranice SARTR-a. Omogućen je popust za studente i penzionere.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »