Performansom trupe Pocoloco otvoren Mali MESS

Na trgu Jurislav Korenić ispred Pozorišta mladih, orkestar Pocoloco je zvanično otvorio novo izdanje Malog MESS-a performansom “Pjeva mi se pjesma”.

Dječiji osmjesi, radost I veselje prolamali su se ispred Pozorišta mladih, gdje su mališani svih generacija uživali u performansu.

I ovogodišnji Mali MESS je posvećen inkluziji, gdje mališani kroz predstave na pravi način uče o uvažavanju svojih vršnjaka sa teškoćama u razvoju I djece sa invaliditetom. Inkluzivni teatar potiče empatiju i razbijanje predrasuda, a gledateljima pomaže da bolje razumiju životne izazove. Pozorište mladih je postao prvi naš teatar prilagođen djeci sa teškoćama i osobama sa invaliditetom.

Danas na repertoaru je predstava  „Ježeva kućica“, rađena po tekstu Branka Ćopića, a u režiji i scenariju Dubravke Zrnčić-Kulenović.„Bajka za van“, još jedna predstava teatra Pocoloco iz Hrvatske, biće odigrana u Velikom parku u 13 i 15 sati. Predstava „Pale sam na svijetu“, rediteljice Vere Pfaff biće odigrana u Servisnom centru udruženja „Dajte nam šansu“. Ovogodišnji program Malog MESS-a donosi i rediteljsko i glumačko ostvarenje Selme Alispahić, predstavu „Gidionov čvor“, koja će biti tumačena i na znakovnom jeziku, a na repertoaru je 06. oktobra na sceni Pozorišta mladih Sarajevo. Narednog dana, također u Pozorištu mladih, biće odigrana predstava „Mala Frida“ koja dolazi iz Hrvatske, a koja je u režiji Anice Tomić. Veliko finale biće upriličeno 8. oktobra, zadnji dan Festivala, u Narodnom pozorištu u dnevnom i večernjem terminu, u 14 i 19:30, a u pitanju je predstava „Chotto Desh“, iz Velike Britanije,velikog koreografa Akram Khana. Podsjećamo da je ovaj performans poklon direkcije Festivala MESS svojoj publici i da su karte besplatne, te se mogu preuzeti u kancelariji J.U.MESS-a .

Ovogodišnji Mali MESS je ove godine posebno podržan i od Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo, Opština Centar i Opština Novo Sarajevo i JP BH Pošta. Ulaznice za predstave u programu “Mali MESS” su i ove godine besplatne, a karte se mogu preuzeti u direkciji Festivala MESS, svakim danom u terminu od 11.00 do 19.00 sati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »