Otvoreno pismo parlamentarcima – Sigurne sankcije za BiH ukoliko se odobri garancija za kredit za Blok 7 TE Tuzla

Energetska zajednica je izdala saopćenje u petak 22.02.2019. godine povodom najave da će se na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH koja je zakazana za 28.02.2019. godine, glasati o Odluci za odobravanje garancije za kredit za Blok 7 TE Tuzla
(https://www.energy-community.org/news/Energy-Community-News/2019/02/23.html ). Smatrali smo da je izuzetno važno da vas upoznamo sa ovom informacijom, pošto je u istoj jasno naznačeno da postoji vjerovatnoća da bi takva odluka dovela Bosnu i Hercegovinu u poziciju kršenja preuzetih obaveza i legislative Energetske zajednice, što bi prisililo Sekretarijat da pokrene pravne procedure za otklanjanje ovakvog nezakonitog postupanja.
Željeli bismo da vas podsjetimo i na činjenicu da je Energetska zajednica krajem septembra 2018. godine, uputila slično upozorenje i prošlom sazivu Parlamenta i tada je glasanje odgođeno.
Nakon toga su pokrenute konsultacije između Sekretarijata, Vijeća za državnu pomoć BiH, Federalnog Ministarstva finansija i Elektroprivrede BiH. Pošto će rezultati procjene legalnosti predložene odluke za garanciju biti uskoro dostupni, smatramo da je potrebno sačekati da se taj proces završi prije nego se glasa o Odluci. Na taj način bi se prije usvajanja Odluke otklonile sve moguće pravne nedoumice i izbjeglo pokretanje postupak protiv Bosne i Hercegovine zbog kršenja zakona.
Nadamo se da ćete shvatiti ozbiljnost mogućih negativnih posljedica za Bosnu i
Hercegovinu i da ćete prihvatiti sugestije upućene od strane Sekretarijata Energetske zajednice te odgoditi usvajanje ovih Odluka do završetka istrage.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »