Otvorena izložba „Reconciliations“ u Historijskom muzeju BiH

U Historijskom muzeju BiH je 27.6. 2018. godine pred brojnom publikom otvorena izložba „Reconciliations“. Izložba je realizirana u saradnji sa University of the Arts iz Londona i nastala je kao rezultat javnog poziva umjetnicima za učešće u projektu Art & Reconciliation: Conflict, Culture and Community. Poziv upućen s ciljem upotrebe umjetnosti kao medija komunikacije ratnih i postratnih trauma je umjetnike podstakao na promišljanja o stalnoj postavci Opkoljeno Sarajevo Historijskog muzeja BiH.
Internacionalnom žiriju je prezentirano više od 50 radova iz različitih zemalja, a odlukom žirija je rad Bedtime Stories Adele Jušić i Lane Čmajčanin proglašen pobjedničkim. Međutim, zbog kvaliteta pristiglih radova je odlučeno da se kroz različite faze i aktivnosti Historijskog muzeja BiH predstave i drugi radovi – a da se umjetnost koristi kao platforma za razgovor o prošlosti. Tako je nastala postavka Reconciliations, koja nudi propitivanja fenomena opsade i rata, prezentacije svakodnevnog života za vrijeme rata, komentare na inovativnost i kreativnost kao sredstvo preživljavanja.
Izložbu su predstavili Paul Lowe (University of the Arts London) i Elma Hašimbegović (Historijski muzej BiH), ističući značaj ovog internacionalnog projekta. Ispred umjetničkog tima se obratio profesor Paul Coldwell, koji je u svom obraćanju naglasio da su umjetnici sa velikim zadovoljstvom učestvovali u projektu i da su izuzetno sretni što su pomogli rad Historijskog muzeja BiH propitujući njegove kolekcije i otvarajući ih u novim kontekstima.
Kroz postavku su predstavljeni radovi Lane Čmajčanin i Adele Jušić, Milene Michalski, Mladena Miljanovića, Paula Coldwella, Sabine Tanović i Darija Kristića, Vladimira Miladinovića.
U okviru projekta Art & Reconciliation: Conflict, Culture and Community su u Historijskom muzeju BiH realizirane radionice za umjetnike, a planirano je da se sljedećoj fazi projekta predstave i druga umjetnička djela i autori koji istražuju procese  suočavanja sa prošlošću.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »