Otvaranje Modula Memorije izložbom fotografija Danila Krstanovića

Izložba fotografija kojom će u četvrtak, 4. aprila, biti otvoreno ovogodišnje 29. izdanje kulturološkog programa Modula Memorije jeste izložba jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih ratnih fotografa Danila Krstanovića. Izložba će biti otvorena u Umjetničkoj galeriji BiH u 18 sati, a tom prilikom će biti organizovana i dodjela Nagrade za doprinos očuvanju kulture sjećanja, koja će posthumno biti dodijeljena upravo Danilu Krstanoviću. 

U okvir izložbe, simboličkog naslova „Sarajevo – grad ljubavi i stradanja“, bit će predstavljen dio opusa ratnih fotografija Danila Krstanovića iz perioda opsade Sarajeva. Njegove fotografije tematiziraju svakodnevni život i stradanje čovjeka u Sarajevu u periodu opsade, kroz 4 godine agresije. Naziv izložbe je izveden upravo iz Krstanovićevih intervjua u kojima govori o Sarajevu kao gradu ljubavi i gradu stradanja, objašnjavajući zbog čega je osjećao dužnost da fotografiše u najtežim historijskim trenucima njegovog postojanja. 

Direktor J.U.MES-a, Nihad Kreševljaković, govoreći o tome zašto baš Krstanovićem ove godine otvaramo, kaže: „Danilo Krstanović nije bio samo bio fotograf; bio je svjedok vremena, istine i ljudske snage. Njegove fotografije ostaju kao podsjetnik na važne trenutke u historiji, ali i kao inspiracija za buduće generacije fotografa. Pogledajte dobro Danilove fotografije jer će one u budućnosti biti neizostavni dio slike o vremenu u kome smo živjeli. Za kraj, Danilov doprinos Sarajevu nije bio samo profesionalan. Na jednoj od fotografija vidimo ga i kako pomaže ranjenoj ženi. Bio je čovjek velikog srca, poznat po svojoj smirenosti i skromnosti. Kroz svoj rad i osobnost, inspirirao je mnoge kolege i ljude oko sebe, ostavljajući neizbrisiv trag u njihovim srcima.“

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »